Jam & Zuur

jam-zuur-maken-recepten-recensie-copyright-trotse-moeders-1In Jam & Zuur wisselen ouderwetse klassiekers en gedurfde, moderne smaakcombinaties elkaar af om de voorraadkast te vullen met diverse groente en het lekkerste fruit van het seizoen. Naast een stap-voor-stapbereiding voor jam vind je nog veel meer zoete verleidingen zoals kruidige mandarijnsiroop, mangojam met kokos en rode-uienrelish met port. Ook inleggen met zuur biedt meer mogelijkheden dan zelf atjar maken: bramenazijn, bietenchutney, bloemkoolpickles met radijs en wortel.

Recensie
Zelf jam maken is leuk, en niet eens zo moeilijk. Ik heb het van mijn moeder geleerd en zij heeft me ook varianten geleerd op de ‘basisjam’, die meestal gemaakt wordt van één soort vruchten en geleisuiker. Zo weet ik welke combinaties wel een lekkere jam geven en welke dunner blijven (en prima als saus voor bijvoorbeeld yoghurt gebruikt kunnen worden) en hoe je minder zoete jam maakt waardoor je het fruit beter proeft.

jam-en-zuur-recensie-copyright-trotse-moeders-recepten-4

In het boek Jam & Zuur gaat Philippine van der Goes nog een heleboel stappen verder. Er worden combinaties gemaakt die ik niet zelf zou bedenken, maar die er heerlijk uitzien. Het boek is ingedeeld in groenten- en fruitsoorten die je kunt gebruiken.

jam-en-zuur-recensie-copyright-trotse-moeders-recepten-6 jam-en-zuur-recensie-copyright-trotse-moeders-recepten-3

Die groenten en fruit kun je niet alleen conserveren door er jam van te maken. Er zijn verschillende andere methodes om deze dusdanig te bereiden dat ze lang bewaard kunnen blijven. Met suiker kun je er behalve jam ook marmelade of siroop van maken, maar je kunt vruchten ook op siroop bewaren.

jam-en-zuur-recensie-copyright-trotse-moeders-recepten-2

Verder is er het conserveren in zuur, waarbij je weer verschillende soorten azijn kunt gebruiken die allemaal weer een ander resultaat geven. En olie en alcohol zijn eventueel ook basisingrediënten om je favoriete groente of fruit langer te bewaren. In het boek Jam & Zuur worden 100 verschillende recepten gegeven die allemaal goed haalbaar zijn en waar geen gekke ingrediënten voor nodig zijn. “Huis-tuin-en-keuken-recepten”, zou ik bijna zeggen.

jam-en-zuur-recensie-copyright-trotse-moeders-recepten-5

Daardoor, en door de aantrekkelijke vormgeving van het boek (er staan prachtige foto’s in!), krijg ik zelf zin om te gaan experimenteren. Ik zou bijvoorbeeld best eens zelf Amsterdamse uitjes willen maken of zoet-zuur van rabarber. Maar het meest tot de verbeelding spreekt toch wel de frambozen-chocolade-pasta met lavendel…. Gelukkig heb ik frambozenstruiken in de tuin, nu nog het geduld opbrengen tot ik ze kan plukken!

Jam & Zuur – Philippine van der Goes
Hardcover, 224 pagina’s, uitgeverij Carrera
Bestel dit recepten-boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Zo houd je zelfs de allerkleinste beestjes bij jouw kleintjes weg

Als jonge ouder wil je het beste voor je kleintje. Je schildert de kinderkamer met …