De krijtjes staken [recensie]

Screenshot 2014-08-02 at 20.44.51Teun wil een tekening maken, maar als hij zijn kleurdoos opendoet vindt hij daarin alleen een stapel brieven. De brieven komen van zijn kleurkrijtjes, die staken. Kan Teun zijn krijtjes kalmeren en een oplossing bedenken waar iedereen blij mee is?

Recensie

De krijtjes staken is een nieuw prentenboek. Zolang de voorraad strekt, wordt het verkocht in een cadeauverpakking met een doosje Bruynzeel krijtjes erbij wat het ook erg geschikt maakt als cadeautje. Maar het boek alleen is ook prachtig. Het heeft alles in zich om een klassieker te worden.

Het boek gaat over Teun, die van juf een tekening mag maken, maar in plaats van zijn krijtjes een stapel brieven in zijn tas vindt. De brieven zijn geschreven door zijn krijtjes, aan hem, en op iedere volgende bladzijde staat links de brief van één kleur krijtje en rechts een tekening die daar goed bij past.

Screenshot 2014-08-02 at 20.43.58

De krijtjes vertellen allemaal zelf waarom ze staken in een brief. Zwart krijtje is bijvoorbeeld kwaad dat hij alleen maar gebruikt wordt voor de lijntje, die vervolgens door andere krijtjes worden ingekleurd.

krijtjes-staken2Geel en Oranje hebben ruzie over de zon (ze vinden allebei dat zij de meest geschikte kleur zijn om de zon te tekenen. Rood wil uitrusten omdat hij zelfs in de Kerstvakantie moet werken en zo heeft ieder krijtje een klacht.

Het is erg leuk om dit boek voor te lezen. In de diverse brieven zit enorm veel humor en het spreekt mijn kinderen (7-10) erg aan. Voor jongere kinderen is het een prima boek om ze kennis te laten maken met de diverse kleuren.

Mijn oudste, die uiteraard in eerste instantie even moest zeggen dat het een boek voor kleine kinderen is, zat hardop te lachen en leest het boek nu regelmatig voor aan de tweeling!Screenshot 2014-08-02 at 20.44.16

De favoriet van alle drie mijn kinderen is (uiteraard….) de brief van het Huidskleur krijtje: “Waarom heb jij mijn papiertje eraf gepulkt? In mijn blootje durf ik het doosje niet uit (…) Ik heb kleren nodig, HELP ME! Je blote vriend, Huidskleur krijtje“. Succes verzekerd!

Na de eerste keer voorlezen werd de doos krijtjes meteen door mijn drietal gebruikt voor mooie tekeningen waarin zwart wel degelijk een rol kreeg en er een compromis gesloten werd over de zon: geel met oranje stralen.

krijtjes-staken1

De krijtjes staken – Oliver Jeffers
Tekst van Drew Daywalt, vertaald door Koos Meinderts.
Hardcover, 40 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Inclusief Bruynzeel krijtjes zolang de voorraad strekt.
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share