18 weken zwanger

Je baby
Je baby is nu ongeveer 20 cm lang en hij weegt al bijna 220 gram. De baby is al druk bezig met het strekken van zijn armen en benen. Ook weet men ondertussen dat baby’s vanaf 18 weken zo nu en dan slapen. Wie weet voel je nu voor het eerst beweging: een klein “plopje” in je buik. Je baby kan jouw geduld ook erg op de proef stellen en dat je pas in de 24ste week een “plopje” voelt.

De bloedvaten van de baby zijn zichtbaar door zijn dunne huid. Zijn oren zijn op hun definitieve plaats terecht gekomen, hoewel ze nog een beetje uit zijn hoofd staan. Een beschermend omhulsel van myeline begint te vormen rond zijn zenuwen, een proces dat zal blijven doorgaan tot één jaar nadat hij is geboren.

Als je in verwachting bent van een meisje, dan worden haar baarmoeder en eileiders nu gevormd. Als je in verwachting bent van een jongen, dan zijn z’n genitaliën zichtbaar.Bij een echografie is het mogelijk dat hij deze voor je verborgen houdt.

Binnenkort krijg je een 20-weken-echo bij de verloskundige of in het ziekenhuis. Dit gebeurt meestal tussen de 18 en 22 weken zwangerschap. Er wordt dan gekeken naar de groei van je baby en naar bepaalde geboorteafwijkingen. De placenta en de navelstreng worden gecontroleerd, net als alle vitale organen van je baby. Tijdens deze echo kan je jouw baby zien bewegen of op zijn duim zien zuigen. Lees meer over 20-weken-echo>>

Je lichaam
Je cardiovasculair systeem ondergaat ingrijpende veranderingen; tijdens deze periode zal je bloeddrukwaarschijnlijk lager zijn dan normaal. Kom niet te snel uit een liggende of zittende positie omhoog. Anders word je misschien wat duizelig. Als je gaat liggen is het van af deze periode het beste als je op één kant gat liggen of in ieder geval gedeeltelijk schuin op één kant. Voor extra comfort plaats je een kussen of deken in je rug zodat je lekker ligt.

Eetlust
Een toename van de eetlust is vrij algemeen voor deze periode. Maak hier gebruik van door te kiezen voor maaltijden en snacks die rijk zijn aan voedingsstoffen. Probeer zo snacks en eten met zogenaamde ‘lege’ calorieën (chips, patat, snoep en andere zoetigheden) te vermijden. Door de groei van de eetlust en de taille is het comfortabel om over te stappen naar ruimere en grotere kleding.

Vocht vasthouden
Veel zwangere vrouwen houden in hun zwangerschap in meerdere of mindere mate vocht vast, vooral in handen en voeten. Mocht het ineens optreden, en heb je daar verdere klachten bij, neem dan contact op met de verloskundige. Zeker als je weet dat je bloeddruk aan de hoge kant is. Let er op wanneer de klachten het ergst zijn. Slaap je met je handen gevouwen, dan kan het vocht uit je handen niet weg, en zul je wakker worden met dikke handen die prikkelen en tintelen. Lees hier meer over vocht vasthouden>>

Maagzuur
Tot 70% van de zwangere vrouwen krijgt last van brandend maagzuur. De klachten nemen vaak toe naarmate de zwangerschap vordert. In het eerste trimester ligt de oorzaak met name in de verandering van de hormoonhuishouding, waardoor de druk in de slokdarm afneemt en de spier tussen maag en slokdarm de maag minder afsluit. Naarmate de zwangerschap vordert speelt de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. Het kind groeit en heeft steeds meer plaats nodig. De baarmoeder zet zich steeds sterker uit en oefent daardoor een toenemende druk uit op de maag. Het maagzuur uit de maag kan hierdoor naar boven worden gedrukt en in de slokdarm en keel terechtkomen. Lees meer over brandend maagzuur en tips om dit te voorkomen>>

Lees ook:
Ik ben … weken zwanger. Alle weken op een rij
17 weken zwanger
19 weken zwanger

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share