We hebben een appelboom in onze tuin. Een hele bijzondere, lees in een persoonlijke blog waarom <klik hier>. Wanneer je dit gelezen hebt, begrijp je vast ook waarom we ook dit jaar weer goed nadenken over wat we met de “appeloogst” gaan doen.
Recepten
Dit jaar hadden we 6 grote appels. Twee ervan zijn verwerkt in mini-appel-kruimel-taartjes, klik <hier> voor het recept van de appel-kruimel-taartjes. Twee ervan zijn in een heerlijke appelcake verwerkt, klik <hier> voor het recept van de appelcake. En de andere twee, de grootste, zijn verwerkt tot appelmoes. Op die manier kan het hele gezin meegenieten van de appels.
Appels schillen (tip)
Samen met mijn oudste zoon zijn de appels eerst geschild. Mijn zoon is nog niet zo handig met een mes en eerlijk gezegd vind ik het ook wat eng om hem daarmee een appel te laten schillen, vandaar dat hij een kaasschaaf gebruikte (TIP). Het in kleinere stukken snijden van de appel kon hij wel prima.
Vanillesuiker
Zelf houd ik niet van kaneel, dus hebben we een eigen variant gemaakt van appelmoes. De appels zijn heerlijk fris van zichzelf en we hebben er voor gekozen om er behalve een beetje suiker ook een zakje vanillesuiker aan toe te voegen. Ruikt heerlijk en geeft een subtiele, net iets andere smaak aan de appelmoes.
Zelf appelmoes maken – recept
Om appelmoes te maken, moet je de appelstukjes met wat water en de suiker in een pan op een zacht vuur koken, onder af en toe roeren. Wanneer de appeltjes zacht zijn, is je appelmoes klaar. Eigenlijk heb je dan appelcompôte, omdat we nog kleine stukjes in zitten. Wij vinden dat erg lekker, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de appels te pureren.
Verrassing!
Omdat we papa wilden verrassen, hadden we niet gezegd dat we zelf appelmoes gemaakt hadden. We hebben een glazen appelmoespot goed schoongemaakt en daar onze eigengemaakte appelcompôte in gedaan. Natuurlijk was de verrassing extra groot en de appelmoes is heerlijk opgesmuld!