Help, ik ben een puber!

Help, ik ben een puber! is een deel uit de serie ‘Mijn lichaam’. Het deel dat ik hier recenseer, is vooral gericht op meisjes en gaat over menstruatie en puberteit. De ‘Mijn lichaam’-serie is er op gericht om kinderen meer te weten te laten komen over hun lichaam. In het boek wordt duidelijk verteld hoe het zit, hoe het lichaam werkt en waarom dat soms niet goed gaat. In de boeken staan heldere foto’s en duidelijke tekeningen die precies laten zien hoe het lichaam in elkaar zit.

Achterop het boek staat een paar voorbeelden van vragen die zoal beantwoord worden:
– Waarom worden meisjes elke maand ongesteld?
– Waarom krijgen tieners puistjes?
– Waarom stinkt zweet?

Onze oudste dochter wordt over een paar maanden 11 jaar, dus het is een goed moment om het boek eens in huis op een zichtbare plek neer te leggen. Zij is niet zo van het uitgebreid praten over dingen, dus laat haar eerst maar eens zelf in het boek bladeren. Gesprekken komen daarna vanzelf wel op gang.

Ik merk bij oudste dochter en haar vriendinnen dat ze puberteit vooral koppelen aan (dwars) gedrag. Je hoort ze soms elkaar voor ‘puber’ uitmaken. Dat het echter door veranderende hormonen veroorzaakt wordt, daar zijn ze zich totaal niet van bewust. In Help, ik ben een puber! wordt dit al vrij snel haarfijn uitgelegd. Er staan verschillende praktische adviezen in, bijvoorbeeld over het verlichten van menstruatiepijn, gebruik je maandverband of tampons en vanaf wanneer draag je een beha. En allerlei interessante feitjes, zoals hoeveel bloed verlies je tijdens de menstruatie of hoeveel eicellen heeft een vrouw. Tenslotte worden verschillende mythes doorbroken. Dat jongens altijd groter zijn dan meisjes of dat je puistjes krijgt door (te) vet eten. In dit boek wordt tevens niet alleen uitgelegd hoe de geslachtsorganen er bij meisjes uitzien, maar ook bij jongens.

Ik vind Help, ik ben een puber! een erg zinvol en informatief boek. Mijn kind doet er nu nog wat giechelig over, maar ik ben er van overtuigd dat ze de informatie opslaat en dat dat haar over een paar maanden of een paar jaar – wie zal het zeggen wanneer de puberteit bij haar echt losbarst – zal helpen bij het relativeren van en omgaat met lastige momenten. En waarschijnlijk helpt het boek haar 4 jaar jonge zusje te begrijpen waarom puberende zus zich op bepaalde momenten zo vreemd gedraagt…

Help, ik ben een puber! – Isabel Thomas
informatief boek, hardcover, 32 pagina’s, NBD Biblion
Bestel dit boek hier>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt.

Pubers zijn leuk! Nou.. daar kan ik me wel in vinden maar ik heb dan …

Share
Share