Triominos Turbo

Triominos-TurboHet is net domino, maar dan met drie zijden… Het is dus geen domino, het is Triominos. 
Dit spel is een race tegen de klok. Je moet snel spelen voordat je beurt voorbij is. Gebeurt dat toch? Dan wordt iedereen gestraft, ook jij!  In Triominos Turbo speel je tegelijkertijd en gaat iedereen voor zich voor de winst!

Recensie
Wij zijn hier in huis dol op spelletjes en dus zijn we blij dat wij een nieuw spel mogen testen. Triominos ken ik al, dus ik ben erg benieuwd naar de variant met een tijdklok: Triominos Turbo.

Wanneer we de doos open maken zien we twee zakjes met gekleurde stenen. Het eerste zakje triominos turbo 1bevat oranje driehoekjes met getallen en het tweede paarse driehoekjes die de ondergrond voor de getallen moeten worden. Voor je kunt gaan beginnen met spelen moet je elk oranje blokje op een paars driehoekje drukken. Best een karwei, maar gelukkig is dit slechts eenmalig.

Mijn dochter helpt mee en snapt de logica niet (kunnen ze dat in de fabriek niet doen?) maar samen zijn we er gelukkig al snel mee klaar. Even de spelregels doornemen en dan kunnen we beginnen…

Nou ja… Nadat ik de spelregels heb uitgelegd besluiten we eerst maar even te spelen zonder de tijdklok. Gewoon een standaard potje Triominos dus. Wie Triominos nog niet kent: het is gewoon domino, maar dan heeft elk blokje drie zijden.

Zodra mijn dochter dat goed door heeft, besluiten we de tijdklok erbij te pakken. Deze blijkt ook ingespeeld op geoefende spelers of beginnende spelers. Aan de onderkant zit een schuifknop; deze kun je instellen op 8 of 15 seconden. Wanneer iedereen in huis ingespeeld is op de race tegen de klok, kun je het spel dus weer wat moeilijker Triominos Turbomaken door slechts acht seconden te gebruiken. Je kan niet per speler de tijd instellen, dus met kinderen in huis zul je langere tijd op de langere denktijd spelen.

Het verschil tussen de standaard Triominos is dat je niet om en om speelt, maar eigenlijk door elkaar heen. Doel is dat je als eerste jouw stenen kwijt bent. Zodra de beginsteen in het midden op tafel ligt, begint de strijd. Iedereen kijkt of hij of zij een steen heeft om aan te leggen. Zie je een mogelijkheid, dan druk je eerst de timer in. Vervolgens moet je jouw steen aanleggen. Maar druk vooral niet te snel, want als blijkt dat je niet goed gekeken hebt en je niet een goede steen neer kunt leggen voordat de zoemer afgaat, dan krijg je twee strafstenen.

Zo blijft het eigenlijk doorgaan, zodra je ziet dat je een steen kunt aanleggen druk je de timer opnieuw in. Deze start dan weer opnieuw met tellen van de ingestelde tijd. Lukt het niemand om binnen de speltijd een steen aan te leggen, dan krijgt iedereen één strafsteen. Winnaar is diegene die als eerste alle stenen heeft weggelegd. Wanneer niemand al zijn stenen weg weet te leggen (en het spel eindigt omdat de stenen op de stapel op zijn of er geen aanlegmogelijkheden meer zijn) dan wint degene met de minste stenen in zijn bezit.

Triominos Turbo (2)Vooral in het begin blijkt het lastig te zijn om er aan te denken dat je eerst de tijdklok moet indrukken, voordat je een steen mag aanleggen. Ook het tegelijkertijd spelen is even wennen, maar zorgt wel voor een leuk wedstrijdelement. De timer maakt geen enorme herrie, maar je speelt er volgens mij niet potje na potje, omdat het dan wel irritant wordt. Maar dat is uiteraard ook heel persoonlijk: waar de een al snel dat ding aan de kant wil gooien, heeft een ander er totaal geen last van.

Voordeel vind ik wel dat je – wanneer je de tijdklok in de doos laat zitten – Triominos Turbo gewoon kunt omdopen in de gewone Triominos. Dan speel je dus wel om de beurt en kijk je zo wie wint.
Hier in huis wordt er vooralsnog vaker zonder tijdklok gespeeld dan met, maar dat kan in de toekomst veranderen natuurlijk. Voor de doorgewinterde Triominos speler is Triominos Turbo van Goliath Games zeker een leuke uitdaging!

Triominos Turbo – Goliath
Gezelschapsspel, 2-4 spelers, leeftijd 6+
Koop Triominos Turbo hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Big Brain Academy: Knappe Koppen voor Nintendo Switch [recensie]

Deze Trotse Moeder heeft nu een keer een game om helemaal zelf te spelen: Big …

Share
Share