Geef oma een kus – een hilarisch kaartspel

Deze oma lijkt op de oude oma’s van vroeger. Van die oma’s die je een dikke ‘pakkerd’ gaven en vervolgens een deel van hun speeksel achterlieten op je wang. Daar moest ik direct aan denken toen ik dit spel uitpakte. In ‘Geef Oma Een Kus‘ ga je om de beurt bij oma op bezoek om haar alles te vertellen over de gewéldige dingen die je hebt gedaan. Als haar kleinkind wil je haar graag trots maken, maar niet té trots, want anders… SMAK!

In dit spel vindt je:

  • 45 Prestatiekaarten
  • 10 Actiekaarten
  • Trotsheidmeter
  • Kleinkind-fiche
  • Kussende Oma-stempel
  • Schminkpotlood
  • Spelregels

Hoe speel je het spel?

Het doel van het kaartspel is dat je moet voorkomen dat oma je een smakkerd geeft. Dus moet je ervoor zorgen dat je tegenspeler gezoend wordt. Iedere speler krijgt vier kaarten en op die kaarten staan acties die oma trotser maken of beschaamder. Deze kaarten zorgen ervoor dat de trotsheidmeter omhoog of omlaag gaat. Je moet dus eigenlijk zorgen dat het fiche zo snel mogelijk bij de 12+ in de buurt komt te liggen om de kans te vergroten dat je tegenstander op 12+ terugkomt en dus gekust gaat worden.

Iedere speler krijgt vier kaarten. De rest van de kaarten liggen op een stapel en elke keer als je een kaart speelt moet je er een nieuwe voor terugpakken. Op de kaart staat hoeveel punten je op (+) en neer (-) moet op de trotsheidsmeter. Je moet dus strategisch denken en goed opletten welke kaartje je in je hand hebt en welke je eventueel weg moet doen. Kaarten wegspelen kan doormiddel van actiekaarten (mits je die hebt). Je kunt met die actiekaarten ook je tegenspelers plagen door bijvoorbeeld de pot te laten draaien.

Zoals gezegd vindt oma lang niet alles leuk wat je doet. Goed voor jou natuurlijk, want zo kun je weer een aantal stappen naar beneden op de trotsheidsmeter, je wilt immers juist níét gekust worden. Vooral de dingen die je doet waarmee je minpunten krijgt zijn erg hilarisch en er is op veel details gelet. Hiernaast zie je bijvoorbeeld zo’n kaart.

“Oma, ik heeft een onfoldoende voor Nederlants.”

Het zijn die details wat voor mij dit spel zo geweldig maakt. En niet alleen voor mij natuurlijk. Ook de kinderen hebben regelmatig in een deuk gelegen vanwege de vreemde kaarten. Nog twee voorbeelden: “Oma, ik heb u in bikini getekend!” -2 punten. “Oma, ik heb alleen maar tienen gehaald!” +3 punten. Zo ga je steeds op en neer op de trotsheidsmeter.

Wanneer iemand een kaart speelt die ervoor zorgt dat oma’s trotsheidsmeter vakje 12+ is bereikt, krijgt die speler een zoen van oma en kan het spel opnieuw beginnen. Net zolang tot iemand 2 of 3 kussen heeft gekregen.

Recensie:

Wat een hilarisch spel is dit! Alleen al de naam lokte bij de kinderen de reacties op. De jongste begon te giechelen en de oudste zei heel demonstratief: ‘Ieeewww!’ Toch leek het ze allebei erg leuk om te doen en moest het spel meteen worden uitgeprobeerd.

Gelukkig voor mij hadden de kinderen geen strategie en kon ik met gemak vijf spellen doorkomen zonder een dikke kus van oma. Zoonlief was de grootste verliezer, die kreeg drie kussen van oma.

Dit spel is te spelen vanaf 8+, maar als ik eerlijk ben denk ik dat ik het al zou aanraden voor kinderen die kunnen lezen. Je kunt het met 2-5 spelers spelen en je bent dan zo’n 20 minuten bezig. Ideaal om tussendoor te doen.

Ik denk dat dit spel een prima begin is om je kinderen strategisch leren denken bij te brengen en wat mij betreft een dikke aanrader.

Je kunt dit spel van Identity Games onder andere kopen via »Bol.com«

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

3 cadeau tips voor trotse opa’s en oma’s

Het is over het algemeen leuk om iemand anders een cadeau te geven. Zo geeft …

Share
Share