Het Boekenbos

Het boekenbosIn Het boekenbos vertelt het meisje Esther over het schoolreisje van haar klas naar een nieuw attractiepark, het Boekenbos. Het Boekenbos is helaas gesloten die dag, omdat de stroom is uitgevallen. Maar het park heeft een alternatief programma bedacht, vlak bij het Boekenbos. Esther en haar vriendin Karima zonderen zich wat van de groep af en klimmen over het hek van Het Boekenbos. Maar hoe kunnen ze er weer uit? De stroom is namelijk terug en weer over het hek klimmen is daardoor geen optie. En de uitgang kunnen ze niet vinden.

Het Boekenbos bestaat uit verschillende delen en kent opdrachten  die je moet uitvoeren. Daarmee kan je letters en symbolen vinden. Als je alle letters en symbolen hebt, kan je met die aanwijzingen de uitgang vinden. Er zit niets anders op voor Ester en Karima om het hele park door te gaan en spannende avonturen te beleven. Al snel krijgen ze hulp van hun klasgenootje Rik, die ook over het hek is geklommen.

Als lezer wordt je uitgedaagd om mee te doen met Esther en Karima. Op de voorpagina en in de tekst op de achterkant wordt de vraag gesteld of de lezer de code eerder weet te kraken … Dit geeft een extra drive om door te lezen, want ben jij echt slimmer dan de hoofdpersonen? Ik hou wel van dit soort extra’s in kinderboeken.
Thema van Het Boekenbos is lezen, lezen is belangrijk voor kinderen, dat weten we allemaal. Het boek ademt deze boodschap voortdurend uit, de auteur Hieke van der Werff vindt lezen en voorlezen ook erg belangrijk. Wat ik erg leuk vind, is dat het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon zelf. Het ik-perspectief maakt dat je direct betrokken wordt bij het verhaal en het zelf ook meemaakt.

In het boek staan illustraties, de stijl spreekt mij persoonlijk niet zo aan. Het breekt het verhaal echter wel en voor veel kinderen is dat uitnodigender dan alleen maar bladzijden vol tekst. Mijn oudste dochter van elf is begonnen in het boek en is het in razend tempo uit aan het lezen. Het verhaal pakt haar echt. Mijn jongste dochter van zeven leest erg goed en ik ben er van overtuigd dat zij dit verhaal prima kan lezen. Het Boekenbos is best spannend, maar volgens mij is het niet te spannend voor een zevenjarige. Ik denk dat het ook leuk is om het boek voor te lezen aan kinderen van zeven of acht jaar.

HetBoekenbos – Hieke van der Werff
kinderboek, gebonden, 140 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …