Deze week een recept uit het kookboek Van gifbelt naar tempel van Jacqueline van Lieshout, namelijk de boekweitpannenkoeken die ik ook gemaakt heb tijdens de workshop ‘gezonde lunch-box voor kinderen’.
Even kort over boekweit: boekweit is geen graan maar een kruidachtige plant en de boekweitkorrels zijn de vruchtjes van de plant.
Maar waarom goed om voor boekweit te kiezen? Boekweit is glutenvrij, maar rijk aan koolhydraten,vezels,vitB1,vitB6,mineralen zoals magnesium. Gezonde keuze dus. Boekweit heeft wel overeenkomsten met graan, en kan daarom op de zelfde wijze verwerkt worden.
De ingrediënten voor een flinke stapel pannenkoeken:
-250-500 gr boekweitmeel
-1-2 eieren, afhankelijk hoeveel meel je gebruikt
-voldoende melk, kan ook geiten- of
amandelmelk zijn
-roomboter of kokosolie om in te bakken
De bereiding
Boekweitmeel met eieren en melk mengen en kloppen met een garde of mixer,
er ontstaat vanzelf een beslag. Giet er melk bij als beslag te dik is.
Verwarm boter of olie in de pan, voeg beslag toe bv met een soeplepel en bak je pannenkoeken op de gewone manier
als je de pannenkoekjes lekker dun en knapperig bakt, kan je er makkelijker wraps van maken.
Wat suggesties om de wraps/pannenkoeken mee te beleggen.
-met verse tonijn en zelfgemaakte mayonaise en een bosuitje
-met zalm, zongedroogde tomaatjes en avocado
-rauwe ham, roomkaas, plakje ei en komkommer.
-maar ook vers fruit
-of spek mee bakken.
Een prima idee voor de lunch of avondeten.
Succes en eet smakelijk!