IJzer en bloed – Annika 11

ijzer-bloed-annika-bengtzon-liza-marklund-11-recensie-copyright-trotse-moedersMisdaadjournaliste Annika Bengtzon krijgt een verontrustend berichtje van haar zus Birgitta: ‘Annika, help me!’ Daarna wordt het stil. Birgitta is verdwenen. Terwijl het tijdschrift waar Annika werkt de ondergang nabij is en ze volledig in beslag wordt genomen door een rechtszaak over een gruwelijke moord op een dakloze, ziet ze zich gedwongen op zoek te gaan naar haar zus. Daarbij moet ze ook haar eigen turbulente verleden onder ogen zien.

Recensie
Het eerste boek dat ik van Liza Marklund lees, is gelijk het elfde en laatste deel van een serie die zij over journaliste Annika Bengtzon geschreven heeft … Niet gehinderd door enige voorkennis ben ik blanco aan IJzer en bloed begonnen.

Natuurlijk is het even wennen, het verhaal begint gewoon en de auteur gaat er vanuit dat je iedereen kent en de voorgeschiedenis weet. Maar toch legt ze dingen met enkele woorden uit, waardoor je een en ander kunt plaatsen. Okee, dit is dus de zoveelste man van Annika, hee, hij is staatssecretaris. Goh, haar laatste ex is ontvoerd geweest en toen heeft hij zijn hand verloren … Hmmm, ze heeft een andere ex gedood, hoezo …? Tja, dan snap ik wel dat ze in het eerste hoofdstuk bij een psycholoog is omdat ze kampt met paniekaanvallen …

IMG_4054

En achterin het boek heeft de uitgever, maar dat zag ik pas toen in het boek al uit had, van alle voorgaande tien delen een zeer korte beschrijving opgenomen. Met andere woorden, ik had er geen last van dat ik de eerste tien delen (nog) niet kende. Terwijl toch duidelijk is dat het verleden een grote rol speelt, dat is wel een van de rode draden van IJzer en Bloed.

IMG_4064
IJzer en bloed bestaat uit vijf delen en een epiloog. Ieder deel bestrijkt een dag, het boek speelt zich af van 1 tot en met 5 juni. Iedere dag bestaat uit meerdere korte hoofdstukken, waarin de dag wordt beschreven vanuit het perspectief van de verschillende personen die een rol spelen in het boek. Annika en Nina Hoffman, die bij het openbaar ministerie werkt, ex Thomas bijvoorbeeld, maar ook de (vermeende) moordenaar in de zaak die centraal staat in dit boek.

IMG_4066
De beschrijving van het boek op de cover suggereert dat IJzer en bloed vooral gaat over de vermissing van Birgitta, de zus van Annika waar ze al jaren geen contact meer mee heeft. Natuurlijk is dit een belangrijk gegeven, zeker als het verleden zo belangrijk is, ik vind echter dat het werk van Annika en de moordzaak waar Nina mee belast is, centraal staan. Het forensische werk van Nina, met DNA-onderzoek en het rechercheren in het verleden en in andere landen, vind ik bijzonder boeiend.

IMG_4067
Ik vond IJzer en bloed niet echt een bloedstollend spannend boek. De spanning zit er wel in, maar vooral onderhuids. Het boek roept bij mij vooral een beklemmend gevoel op. Het is leuk om zelf mee te doen de puzzelstukjes in elkaar te passen en het gevoel te krijgen de hoofdpersonen net een stapje voor te kunnen zijn.

IMG_4073
Kortom, IJzer en bloed heb ik met veel interesse en plezier gelezen. Het taalgebruik is prettig en het verhaal lees daardoor vlot weg. Op dit moment denk ik dat voorkennis van de eerdere tien delen niet heb gemist. Misschien dat ik er later, als ik ze heb gelezen, anders over denk. Het boek heeft mij namelijk nieuwsgierig gemaakt naar het andere werk van Liza Marklund en deel 1 van de serie over Annika, Studio Sex, staat al op mijn verlanglijstje!

IMG_4053

Wil je vast een stukje lezen van IJzer en bloed? Dat kan hier!

IJzer en bloed – Liza Marklund
Deel 11 en tevens laatste deel over Annika Bengtzon
Thriller, paperback, 304 pagina’s, Uitgeverij de Geus
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_4074

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …