De eerste schooldag: spannend!

De eerste dag na de zomervakantie is altijd al een spannende dag, maar nu je kind ook nog eens naar een andere school gaat, zijn de kriebels bij kind en ouder misschien nog wel wat heviger dan normaal. Als je kind de overstap maakt naar de middelbare school is het natuurlijk een hele mijlpaal voor je kind, maar ook voor jou. Want zal je kind het wel leuk vinden daar op de nieuwe school, zal hij wel nieuwe vrienden maken en hoe zullen de nieuwe leraren met de kinderen om gaan? Hier een aantal handige tips voor als jouw kind voor het eerst naar de middelbare school gaat.

  • Route verkennen– Een nieuwe school betekend een andere route. Dit kan vooral op de eerste dag een spannend moment zijn, vooral als deze route nog nooit is genomen. Zorg er dus voor dat je kind goed voorbereid op weg gaat door de route al een keer samen afgelegd te hebben. Of dit nou op de fiets is of met het openbaar vervoer, je kind zal de eerste dag richting school met een stuk meer vertrouwen op weg gaan als hij/zij de route al kent.
  • Stay cool– Je kind vindt deze dag waarschijnlijk al spannend genoeg en hoeft daar jouw zenuwen niet ook nog eens bij te hebben. Blijf dus rustig en probeer niet te laten merken dat jij het stiekem ook wel een beetje spannend vind. Hier kan je kind alleen maar onzeker van worden.
  • Huiswerkplek– Huiswerk zal je kind na de eerste dag waarschijnlijk al meteen mee naar huis nemen. Zorg er dus voor dat je samen met je kind een rustige plek in huis creëert waar hij/zij op een goede manier het huiswerk kan maken. Neem de tijd en help je kind hierbij als dat nodig is.
  • Goed ontbijt-Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Door genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen in de ochtend kan je kind zich ook beter concentreren op school waar ook beter resultaten uit voort zullen komen. Let er dus op dat ze met een gevulde maag naar school gaan. Een handige tip hierbij is om je kind het ontbijt de avond van tevoren alvast klaar te laten maken, want vaak hebben ze in de ochtend hier geen tijd voor waardoor ze toch zonder ontbijt de deur uit gaan.

  • Hou contact– Zorg dat je de school kent en weet wie de mentor of mentrix van je zoon of dochter is. Zo weet je waar je terecht kunt voor vragen of eventuele problemen.
  • Stevige lunch– Zorg ervoor dat je kind naar school gaat met een goede lunch op zak. Ook dit kan een dag van te voren klaargemaakt worden zodat er geen tijdnood is in de ochtend.
  • Probleemvakken– Als je merkt dat er problemen zijn met een bepaalt vak dat ze op school krijgt, zorg dan dat je tijdens het huiswerk maken van dat vak aanwezig bent om eventueel te helpen met problemen waar tegenaan word gelopen. Heb je hier zelf ook moeite mee of niet zo veel tijd voor? Dan kun je altijd nog de hulp van een huiswerkbegeleider inschakelen die je kind in het vak kan ondersteunen.
  • Praat veel– Er zullen vooral in het eerste jaar een hoop veranderingen plaats vinden in het leven van je kind. Er wordt dan ook aangeraden om goed met je kind te blijven praten en op de hoogte blijft van het leven van je kind. Maar let op: Wordt hier vooral niet te opdringerig in. Als jij je namelijk te veel gaat opdringen zal je kind je niet meer alles gaan vertellen. Laat hem/haar dan ook vrij in wat ze willen  vertellen en liever voor hunzelf willen houden. Hierdoor zal je ook meer vertrouwen kweken en zal er steeds meer aan je worden verteld.

Bron: Telegraaf.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

“Mag ik een iPhone?” Zo pak je dat aan

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met smartphones. Het is dan ook niet gek dat …

Share
Share