Lagom [recensie]

“Lagom är bäst’ is een bekend Zweeds spreekwoord, en betekent zoiets als “De juiste hoeveelheid is het beste’. Lagom vat de Zweedse psyche perfect samen en is een van de redenen waarom Zweden een van de gelukkigste landen ter wereld is, met een gezonde privé-werkbalans en een hoge levensstandaard.

Lagom is een manier van leven die harmonie bevordert. Het draait om eerlijkheid, gematigdheid en tevreden zijn met wat je hebt in het leven. Het gaat niet om te veel of te weinig van iets hebben, maar om een algeheel gevoel van tevredenheid.

Recensie
Mijn eerste indruk van Lagom was een positieve. Het is immers een boekje op een handzaam formaat dat er verzorgd uitziet. Gebonden, full-color druk en veel aantrekkelijke foto’s.

Lagom belooft het Zweedse geheim voor het goede leven te onthullen. Lagom  is een Zweeds woord met de betekenis: ‘bijna perfect’, ‘voldoende’, ‘adequaat’, ‘precies zo goed/veel als het zou moeten zijn’. Met andere woorden, het is het Zweedse woord voor een manier van leven die harmonie bevordert. Het draait om eerlijkheid, gematigdheid en tevreden zijn met wat je hebt: ‘de juiste hoeveelheid is het beste’.

 

Na een poging op de eerste pagina’s van Lagom om het woord ‘lagom’ te definiëren, wat nog niet meevalt, volgen hoofdstukken over het toepassen van ‘lagom’ op negen verschillende thema’s: cultuur en emotie, voedsel en festiviteiten, gezondheid en welzijn, schoonheid en mode, inrichting en design, sociaal leven en spel, werk en bedrijfsleven, geld en financiën en natuur en duurzaamheid.

 

We krijgen in Lagom een beschrijving van de Zweedse cultuur en geschiedenis en een leefstijl die gezien als worden als typerend voor het Zweedse, of misschien wel Scandinavische (of Noordse), leven. Ook gevestigde merken als LEGO (gerelateerd aan modulaire concepten, die je ook op je ontbijt kunt toepassen) en IKEA passeren de revue.

 

Lagom is niet ingewikkeld geschreven. Het leest op zich vrij vlot, maar er spreekt een rust uit waardoor je in een vertraging schiet. Voor mij is het niet een boek dat ik achter elkaar door lees, maar waar ik af en toe een stukje uit kies om rustig tot me te nemen.

 

Al met al is Lagom een interessant boek om doorheen te bladeren en te lezen. En om er die wijsheden en uitgangspunten uit te halen die bij jou passen.

Lagom, het Zweedse geheim voor het goede leven – Lola Akerstrom
Lifestyle, hardcover, 192 pagina’s, Uitgeverij Lev.
Bestel ‘Lagom’ hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Motief X – thriller (deel 1 van 2) door Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem is een bekend thriller- en scenarioschrijver. Des te erger dat ik nog niets …