Ben jij ook op mij?

Wat is seks eigenlijk? Waarin verschillen jongens en meisjes van elkaar, en waarom? Hoe verandert je lijf als je volwassen wordt? En wat is het verschil tussen van iemand houden en verliefd op iemand zijn?

Dit boek bevat duidelijke informatie in eenvoudige taal en geeft, samen met de humoristische en informatieve tekeningen, kinderen de ‘boodschap’ dat seks niet raar of vies is, maar in de meeste gevallen vooral leuk en fijn.

Recensie
In Ben jij ook op mij? komen vrijwel alle thema’s langs die met seksualiteit te maken hebben. Het boek start met het hoofdstuk ‘Wat is seks?’, gevolgd door verschillen tussen jongens en meisjes, groeien en veranderen, verliefd zijn, zoenen, vrijen, een kindje maken, zwangerschap. Maar ook adoptie komt aan de orde en het feit dat in Nederland sinds 2001 ook twee mannen of twee vrouwen met elkaar kunnen trouwen. Heel goed is dat ook aan de orde komt dat het kan dat seks niet leuk is, dat mensen daar soms toe gedwongen worden en dat dat niet goed is. Het boek is niet alleen informatief, maar benoemt ook de emoties die erbij komen kijken.

Ben jij ook op mij? is voor kinderen vanaf een jaar of 6,7. Samen met hen kan je plaatjes kijken en praten over wat er in het boek staat. Wat oudere kinderen kunnen het zelf lezen, als zou ik adviseren ook met hen in gesprek te gaan. Het is eerlijk gezegd, hoe open en eerlijk je ook denkt te zijn, voor sommige aspecten best confronterend dat je hier al met je 9-jarige over in gesprek gaat. Al zag ik ook dat de manier waarop wij indertijd hebben beschreven hoe het kleine zusje is verwekt, aardig overeenkomt met dit boek. Het is volgens mij wel goed om hier op tijd met je kind over te praten en niet te wachten tot ze de puberteit in schieten.

Het hoofdstukje over veranderingen bijvoorbeeld is echt een hoofdstuk dat goed is voor de leeftijdsgroep van mijn oudste (groep 6). In de kleedkamer van de gymzaal en de sportverenigingen zien ze elkaars veranderende lichaam. Het hoofdstuk verklaart wat er gebeurt en waarom juist dan. Achterin het boek staat nog een hoofdstuk met moppen en schuttingwoorden. Dit is denk ik heel inzichtelijk, kinderen weten toch vaak niet wat te zeggen. Hiermee worden ze denkelijk wat meer aan het denken gezet over wat ze nu eigenlijk echt zeggen.

Ben jij ook op mij? staat vol frisse illustraties. De tekeningen zijn duidelijk en laten ook heel klinisch zien hoe bijvoorbeeld de geslachtsorganen van man en vrouw er uit zien. Ben jij ook op mij? is een leuk en compleet voorlichtingsboek voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Het is bekroond met de Kinderboekwinkelprijs.

De auteur van Ben jij ook op mij? Sanderijn van der Doef is psychologe en seksuologe. Ze schreef al diverse boeken over (kinderen en) seksualiteit. Ook wordt ze regelmatig geïnterviewd over dit onderwerp door kranten en tijdschriften.

Ben jij ook op mij? – Sanderijn van der Doef
informatie boek, gebonden, 64 pagina´s, Uitgeverij Ploegsma
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share