Hotel de grote L

Screenshot 2014-06-02 at 22.05.46Hmmm, ik had Hotel de grote L in eerste instantie aan mijn jongste (zeer goed lezende) dochter van bijna 8 gegeven om te lezen. Tot ik er achter kom dat het een boek vanaf 12 jaar is … Misschien dat ik een andere keuze had moeten maken, nu begrijp ik beter waarom ze niet echt opschiet in het boek … Hoewel, desgevraagd geeft ze aan dat ze, wat ze al gelezen heeft (ze is nog niet zo ver), heel erg leuk vindt!

Mijn associatie was ‘Sjoerd Kuyper, die heeft leuke (voorlees) boeken over Robin geschreven, dus dit is leuk voor haar’. Ik zag wel dat dit een niveautje (of wat) meer was, maar had dus onvoldoende goed gekeken. Oudste van 12 was misschien een betere keuze geweest. Ik geloof dat ik het boek bij nader inzien nog maar even uit de kamer van jongste moet halen voor over een paar jaar …

Hoe dan ook:
Hoofdpersoon van Hotel de grote L is Kos, een jongen van 13 jaar. Hij vertelt zijn verhaal, letterlijk, want hij spreekt bandjes van een oude bandrecorder in. Zijn moeder is drie jaar geleden overleden en net als Kos het winnende doelpunt in de kampioenswedstrijd maakt, krijgt zijn vader een hartaanval.image

De vader van Kos runt een hotel en Kos probeert dat draaiende te houden terwijl zijn vader in het ziekenhuis ligt. Dat is wel lastig hoor, met zijn drie zussen -Libbie, Briek en Pel- die niet doen wat Kos wil, maar wel steeds Kos voor hun karretje weten te spannen. Kos is verliefd op Isabel en gaat, om zijn vaders grote schulden op te lossen, meedoen aan een missverkiezing …

Hotel de grote L is een mooi boek. Goed en mooi geschreven en zeer de moeite waard om te lezen. Niet voor je 8-jarige dus, maar wel voor (beginnende) jonge pubers. Bizarre gebeurtenissen, zo geschreven dat je het voor je ogen ziet gebeuren, en ontroerend. Zeer de moeite waard.

Hotel de grote L – Sjoerd Kuyper
jeugdboek, hardcover, 228 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

 

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share