Sprintkoninginnen: van Fanny tot Dafne [recensie]

sprint-koninginnen-nelli-cooman-fanny-blankers-koen-recensie-copyright-trotse-moeders-2Van Fanny tot Dafne: Hollands glorie op de atletiekbaan In de zomer van het olympische jaar 1932 liep een vrouw de 100 meter voor het eerst binnen de 12 seconden: ‘mejuffrouw’ Tollien Schuurman uit Friesland. Veel meer bekendheid verwierf Fanny Blankers-Koen, ‘de vliegende huismoeder’ die in 1948 met vier gouden medailles terugkeerde van de Spelen van Londen. Na ‘de wonderestafette van 1968’ en Nelli Cooman is er vele decennia later een nieuw Nederlands sprintfenomeen opgestaan: Dafne Schippers. Sprintkoninginnen biedt een verrassende kijk op de ‘moeder aller sporten’

Recensie
Kees Kooman heeft zich verdiept in het fenomeen” Hoe kan het  dat de Nederlandse vrouwen zó  groot zijn op de sprint?” Al lezende ben ik blij dat ik over de inhoud van het boek geen examen hoef te doen. Er staan veel, interessante, gegevens in over de ontwikkeling  van bijzondere atleten. Compleet  met cijfers van resultaten en de jaren waarin deze gepresteerd zijn.

sprint-koninginnen-nelli-cooman-fanny-blankers-koen-recensie-copyright-trotse-moeders-6 sprint-koninginnen-nelli-cooman-fanny-blankers-koen-recensie-copyright-trotse-moeders-7

Al die cijfers en jaartallen geven een goede indruk van de beschreven tijd, en daarmee kun je het zelf ook vertalen naar het hier en nu.

Wie kent niet Fanny Blankers-Koen?
In dit boek krijgen we een goede indruk van haar prestaties, maar vooral hoe deze tot stand zijn gekomen. Wat wij zagen was bijzonder. Maar: de weg daarheen is, voor insiders wel, maar voor ons vrij onbekend. Tegenslag en doorzettingsvermogen waren constant aanwezig.

sprint-koninginnen-nelli-cooman-fanny-blankers-koen-recensie-copyright-trotse-moeders-5

En wat een enorm verschil in begeleiding van Fanny, en dan nu Dafne.
Waar Fanny, na de geboorte van haar tweede kind, gaat rennen achter de kinderwagen, heeft Dafne een heel team van mensen om zich heen, die haar overal in begeleiden. Natuurlijk gaat de vergelijking niet helemaal op, de eisen en inspanningen liggen nu op een heel ander niveau. Naast alle prestaties lezen we ook hoe men met alle publiciteit om leert te gaan.

sprint-koninginnen-nelli-cooman-fanny-blankers-koen-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Hun bezetenheid met de sport staat zo voorop, dit is voor hen ook een behoorlijke “hindernis” . Juist nu, net de Olympische spelen achter de rug, en meelevend met onze atleten, is dit een mooie aansluiting. Beslist niet alleen nu, deze atleten gaan steeds door, en ontwikkelen steeds verder.

sprint-koninginnen-nelli-cooman-fanny-blankers-koen-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Hun achtergrond heeft veel vergelijkingen en ieder heeft evengoed zijn of haar eigen verhaal.

sprint-koninginnen-nelli-cooman-fanny-blankers-koen-recensie-copyright-trotse-moeders-4

Ook al ben je geen grote sportliefhebber dan nog is dit boek zeer interessant. De karakters van de sportmensen, hun emoties, hun drang om te winnen. Het zijn gewone mensen, maar  met een behoorlijke passie.

Sprintkoninginnen: Van Fanny tot Dafne – Kees Kooman
Paperback, 256 pagina’s, Uitgeverij De Kring
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.
Share
Share