De perfecte Preston [recensie]

de-perfecte-preston-cover

In De perfecte Preston deelt Matt Preston, de publiekslieveling van MasterChef Australia, zijn ultieme keukengeheimen. Zijn driehonderd tips zorgen ervoor dat iedereen perfecte gerechten op tafel kan zetten. En met bijna honderd recepten, van Sticky Ribs tot Pasta primavera, kun je deze kennis meteen in de praktijk brengen. Dit is het perfecte boek voor de thuiskok die nog beter wil leren koken. Want iedereen kan wel een salade maken, zalm bereiden of een cheesecake bakken. Maar Matt Preston laat zien hoe je een perfecte salade, zalm of cheesecake maakt. 

Recensie
Ik hou van kookboeken, zonder meer! Ik heb ook een behoorlijk rijtje in de kast staan (en het overzicht op de foto hieronder is nog niet eens alles …).

kookboeken-1 kookboeken-2

Maar of ik nu vaak uit kookboeken kook …, eh nee, eigenlijk niet … Wij hebben een abonnement op een maaltijdbox, tot grote tevredenheid van ons volledige gezin én er zijn een paar dagen in de week dat je gewoon makkelijk moet koken in verband met muzieklessen of sport op logistiek onhandige tijden. Op de dagen die dan overblijven, maak ik ook graag een van mijn succesrecepten. Die dan vaak wel hun oorsprong vinden in een van mijn kookboeken, al dan niet bewerkt in de loop van de tijd. ‘Mijn’ recept voor Mac & Cheese bijvoorbeeld, afgeleid uit dit boek, of een risotto waarvoor ik de inspiratie uit een van Jamie Olivers boeken heb gehaald.

Ik vind het vooral heel erg leuk om te kijken in die kookboeken, inspiratie op te doen, mezelf te verlekkeren al het heerlijks en uiteindelijk te besluiten toch maar weer wat bonen en verse groenten met gehakt of zo in een wok te kieperen, als mijn eigen variatie op een prachtig recept …

de-perfecte-preston-inhoudsopgave
De beschrijving van De perfecte Preston klinkt wel heel aanlokkelijk … een perfecte salade of zalm of cheesecake of whatever maken! En gelijk trek ik de conclusie dat het een fijn uitgebreid kookboek is waar voor elk wat wils in staat, vis, salades maar ook zoetigheden.

de-perfecte-preston-pie de-perfecte-preston-mrs-woontons-pie

In De perfecte Preston staan veel bekende recepten. Ze zijn alleen nu zo opgeschreven, dat het ook echt moet lukken een goed en smakelijk eindresultaat te krijgen (een level dus verder dan mijn bonen in de wok).

de-perfecte-preston-aardappelsalade
De perfecte Preston is mooi vormgegeven. Het boek is gedrukt op zwaar mat papier met heel veel full color foto’s die vaak ook de hele bladzijde bestrijken. Het valt me op dat, ondanks dat het boek een paperback is, het vrij goed open blijft liggen zonder dat je het boek zwaar hoeft te mishandelen namelijk niet goed openliggen (nu vind ik een boek, en zeker een kookboek, een gebruiksvoorwerp en ben ik niet te beroerd ze goed open te vouwen, maar toch …).

de-perfecte-preston-recept-koekjes
In De perfecte Preston staan recepten voor salades, visgerechten, vleesgerechten, pasta’s, barbecue, gebak, gerechten met fruit of chocola, koekjes … Echt heel veel. Ieder blok gerechten wordt vooraf gegaan door minimaal twee pagina’s vol tips en adviezen voor bijvoorbeeld ‘perfect gebakken fruit’ of ‘perfect geroosterde kip’. Vervolgens volgt een handjevol recepten rond garnalen, of gehakt of salades.

Voor ieder recept zijn twee pagina’s gereserveerd. De ene bladzijde bevat in de meeste gevallen het recept, met links de ingrediënten die je nodig hebt en rechts de bereidingswijze in een aantal stappen.

de-perfecte-preston-fragment-cover de-perfecte-preston-perfecte-aardappelsalade

Ik vind dat er best behoorlijk ambitieuze recepten in het boek staan, er staan veel dingen in waar ik bij voorbaat al tegenop zie en denk, ‘laat maar (ik kieper die bonen wel weer in de pan’). Ook heb je soms ingrediënten nodig die niet iedere supermarkt op voorraad zal hebben, Thaise basilicum bijvoorbeeld, of szechuanpeperkorrels of Yellowtail Kingfish of Albacoretonijn van sashimikwaliteit … Dit brengt mij tot de conclusie dat De perfecte Preston een kookboek is voor hobbykoks die echt veel plezier aan koken beleven, genieten van het werken met producten van goede kwaliteit en daar ook in willen investeren.

de-perfecte-preston-witte-chocolademousse
Ook mis ik dat bij de recepten wordt aangegeven hoe lang je bezig bent. Een gedreven hobbykok zal dat niet veel uitmaken, maar ik vind het altijd wel prettig om te weten hoeveel tijd ik voor het koken van een maaltijd moet uittrekken. Het is zo jammer als je denkt drie kwartier nodig te hebben en dus om half zeven te kunnen eten, maar dat dat tegenvalt en je pas om acht uur je gezin aan tafel kan uitnodigen (die dan al zo veel gesnaaid hebben, dat ze geen zin meer hebben in jouw creatie).

de-perfecte-preston-inhoud-op-cover de-perfecte-preston-adviezen-vooraf

Toch is het ook leuk voor een bescheiden huis-, tuin- en keukenprinses zoals ik … Er staan namelijk ook heel veel zoetigheden in en dat vind ik wel erg leuk om (door mijn oudste dochter te laten) maken. Zo wil ik heel graag een keer een van die perfecte cheesecakes gaan uitproberen. En die warme chocolade fudgecake met chaispecerijen lijkt me ook erg lekker.

de-perfecte-preston-blauwe-bessen de-perfecte-preston-cheesecake

Kortom, ik vind De perfecte Preston een prachtig mooi kookboek waar ik heel blij mee ben. Ik denk niet dat er veel uit gekookt of gebakken gaat worden (op korte termijn), maar waar ik wel heel veel inspiratie uit kan ophalen. In mijn ogen is het vooral een aanrader voor ervaren hobbykoks die een nieuwe invalshoek zoeken.

Hier kan je via de site van de uitgever De perfecte Preston een soort voorpublicatie downloaden. Overigens vind ik dat nog een heel mooi geheel ook met een aantal (volledige) recepten, foto’s, maar ook tips.

De perfecte Preston – Matt Preston
Kookboek, paperback, 304 pagina’s, Uitgeverij Kosmos
Bestel dit kookboek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Elke dag lekker koken [kookboek – 101 recepten]

Elke dag lekker koken….. ja dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat …