Kinderen in spagaat

Kinderen-In-SpagaatKinderen rouwen na een echtscheiding, en na de dood van een gescheiden ouder. In beide situaties zien we min of meer gelijksoortige reacties op het verlies. 
Dit is te lezen in Kinderen in spagaat van Leoniek van der Maarel. De auteur begeleidt kinderen bij hun verlies en leert hen omgaan met lijden en rouw. Zij benadrukt dat de omgeving van de kinderen in zulke turbulente perioden een belangrijke rol speelt. Het bijzondere is dat kinderen zelf vertellen waarmee zij geholpen zijn en waarmee absoluut niet. Dat maakt het boek erg praktisch. Een boek voor ouders, familieleden, leerkrachten en hulpverleners.

Recensie:
Wanneer je trouwt ga je er van uit dat je voor altijd samen de toekomst zult delen. Helaas blijk je dit in de praktijk niet altijd waar te kunnen maken. Een scheiding is nooit leuk, maar het wordt allemaal extra vervelend zodra er kinderen bij betrokken zijn. Je weet dat je voor altijd aan elkaar bent verbonden, je hebt immers samen een kind(eren). Als ouder weet je dat de wereld van je kind compleet op zijn kop gezet wordt, met de mededeling dat papa en mama uit elkaar gaan.

Als gescheiden moeder heb ik met eigen ogen gezien hoeveel impact een scheiding heeft op een kind. Er verandert zoveel in het leven en alle zekerheden vallen weg. Het huis waar je als gezin woonde zal voorgoed anders zijn, ook al blijft één van de ouders daar wonen. Spullen worden verdeeld over twee huizen, kinderen moeten kiezen welk speelgoed ze in het huis van pappa willen en welk speelgoed bij mama in huis komt te staan. Een opgave die eigenlijk niet te doen is voor kinderen.
En dan hebben we het alleen nog maar over de praktische kant van een echtscheiding. Het belangrijkste punt, blijkt ook de moeilijkste. Hoe komt het leven er voor de kinderen uit te zien? Wanneer zijn ze bij hun vader en wanneer zorgt hun moeder voor hen? Kinderen willen het liefst beide ouders alle dagen zien, maar zijn nu verplicht om beurten één van de ouders voor een bepaalde tijd te moeten missen. Het is begrijpelijk dat je als ouder geen idee hebt hoe je deze periode zo dragelijk mogelijk kunt maken voor je kind.

kinderein in spagaatDe titel Kinderen in spagaat dekt wat mij betreft dan ook helemaal de lading. Figuurlijk staan de kinderen ook in de spagaat. Ze willen niet kiezen, maar moeten wel keuzes maken. Maar ook worden er keuzes voor hen gemaakt en dat kan nog veel vervelender zijn.
Dit boek staat boordevol praktische tips. Er wordt vanuit volwassenen gekeken, maar vooral de visie van kinderen op een scheiding komt aan bod. Jongens en meiden van gescheiden ouders geven aan waar zij baat bij hadden. Natuurlijk is elk kind anders, maar het zijn vaak juist de kleine dingen waar wij als volwassenen niet bij stil staan, dat een wereld van verschil kan maken. Kinderen kijken gewoon heel anders tegen de situatie aan.

Ook al staat je hoofd niet naar lezen, wil je gewoon je boeltje oppakken en beginnen met je nieuwe leven… Af en toe een stukje lezen in dit boek werkt verhelderend. Het helpt je een weg te vinden in de nieuwe situatie en geeft je adviezen en inzicht in hoe je jouw kind zo goed mogelijk door deze periode heen kan slepen. Het zijn allemaal dingen waar je als ouder vroeg of laat waarschijnlijk zelf ook wel achter komt, maar je kind is bij een snelle handeling gebaat. Hoe eerder een kind het verlies van het gezin heft verwerkt, des te eerder kan het verder gaan met zijn of haar leven.

Waar het eerste deel van dit boek zich richt op het rouwen na een echtscheiding, is het tweede deel gelukkig niet van belang voor mij. In het tweede deel gaat het namelijk over de rouw na het overlijden van één van de ouders. Een kind rouwt dan voor de tweede keer en moet nu niet een paar dagen, maar voor altijd zijn vader of moeder missen. Ook al ziet een kind één van zijn ouders door omstandigheden maar heel weinig, of wellicht bijna nooit, de dood maakt het moeten missen wel definitief. Dus ook dan rouwt een kind en is het fijn als je hem of haar zo goed mogelijk kunt helpen.

Leoniek van der Maarel heeft een vlotte schrijfstijl en geeft je een heldere kijk op de zaken. Ze veroordeelt niet, maar staat je op papier bij met raad en daad. Prettig is dat er vooral veel kinderen aan het woord komen. Zij vertellen wat ze juist prettig vonden en wat absoluut niet. De leeftijden van de kinderen staan erbij vermeld, wat het identificeren met je eigen kind wat praktischer maakt. Wanneer je in een scheiding ligt heb je het vaak ontzettend druk, is je geheugen af en toe net een zeef en is het laatste wat je wil waarschijnlijk op de bank gaan zitten met een boek… Maar hoe tegenstrijdig het ook klinkt, met dit boek is dat echt heel nuttig en doe je er zeker je voordeel mee. Het hoeft niet lang te zijn, af en toe een klein stukje lezen (kijk in de inhoudsopgave om dat stukje te zoeken waar je op dat moment het mest baat bij kunt hebben) en lees gewoon, al is het maar een paar minuten. De stukjes zijn behapbaar en eenvoudig tussendoor te lezen. Absoluut een aanrader voor ouders die gaan scheiden, in scheiding liggen of deze net achter de rug hebben!

Kinderen in spagaat – Leoniek van der Maarel
Rouwverwerking, 176 pagina’s, Uitgeverij Ten Have
Bestel het boek ‘Kinderen in spagaat’ hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Lieve ouders, stop ermee! [persoonlijke blog]

Vol verbazing hoor ik soms horrorverhalen van gescheiden ouders, die elkaar de tent uit vechten, …

Share
Share