Zelf kibbeling maken, in de oven!

iglo-kibbeling-recept-copyright-trotse-moeders-2Wachtend op de veerboot, na een dagje strand of zomaar bij de viskraam op de markt: kibbeling is al honderden jaren een typisch Hollandse snack waar Nederlanders op verschillende momenten van genieten. Boterzachte malse witvis in een goed gekruid en vooral krokant korstje, mét ravigottesaus. Iglo introduceert nu kibbeling die gemakkelijk in de oven te bereiden is, waardoor je ook thuis kunt genieten van deze heerlijke vis.

De naam kibbeling komt van kabeljauwwang (mooi woord voor galgje!). Vroeger werd kibbeling namelijk gemaakt van de wangetjes van kabeljauw. Deze werden door het beslag gehaald en gefrituurd. Door de schaarste van kabeljauw in de oceaan en de hoge prijs die er daardoor mee gemoeid is,wordt nu meestal gewerkt met andere soorten witvis zoals koolvis, wijting, heek en pollak. Iglo Kibbeling wordt gemaakt van Alaska pollak, familie van de kabeljauw. Bij voorkeur wordt kibbeling lekker met de vingers gegeten: als snack tussendoor of bij het avondeten, gecombineerd met een heerlijke ravigotte-, cocktail- of knoflooksaus.

Recensie
Ik ben dol op onverwachte pakketjes. Ditmaal werd er een grote kist bezorgd: “de viskraam thuis”. Er in zat alles om thuis lekkere kibbeling te maken:

iglo-kibbeling-recept-copyright-trotse-moeders-1

Toevallig waren mijn ouders een dag later op bezoek. Mijn moeder eet geen vlees, dus het leek me een prima idee om friet met kibbeling te eten als lunch. Op de verpakking staat dat je de kibbeling kunt frituren of in een airfryer kunt bereiden, maar dat bereiding in de oven de voorkeur heeft.

iglo-kibbeling-recept-copyright-trotse-moeders-3

Beetje gek idee, ik ken kibbeling alleen van de viskraam, waar je moet wachten tot deze uit de frituur komt en lekker warm, met saus, aan je gegeven wordt, met zo’n plastic vorkje erbij. Maar goed, we gaan het uiteraard uitproberen!

Er zitten behoorlijk wat stukken kibbeling in één pak. In de oven worden ze niet alleen warm, maar krijgen ze een lekker bruin en krokant korstje. Samen met wat frietjes en wortel hebben we voor iedereen een bordje klaargemaakt en toen kwam de ultieme test: proeven!

iglo-kibbeling-oven-recept-copyright-trotse-moeders

Verrassend genoeg vonden 6 van de 7 mensen dit de lekkerste kibbeling die ze ooit geproefd hadden. Mijn man geeft de voorkeur aan de vette hap van de visboer, maar zowel mijn ouders als mijn kinderen (èn ikzelf) willen voortaan het liefst zelf Iglo kibbeling maken! Iglo kibbeling vind je in het vriesvak van je supermarkt. Aanrader!

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Snelle witte chocoladesnacks [recept]

Valentijnsdag, een dag voor bloemen, kaarten en chocolade? Misschien voor jou wel, en dat kun …