Bo van Spilbeeck – Eindelijk vrouw

Hoewel ze reeds als kind niet goed in haar vel zat en elke kans aangreep om in een vrouwenrol te kruipen, outte Bo zich uiteindelijk pas op 58 jarige leeftijd als transgender.

In haar autobiografie vertelt Bo Van Spilbeeck over haar vele jaren als vrouw in een mannenlichaam, haar interne strijd, de definitieve beslissing om vrouw te worden, haar coming-out , haar ervaringen tijdens de geslachtstransitie en wat het betekent om vrouw te zijn.

Met haar boek steekt ze een hart onder de riem van alle transgenders. Tegelijkertijd is het een dappere en inspirerende getuigenis over het recht van iedereen – man of vrouw, jong of oud – om zichzelf te kunnen zijn, wars van vooroordelen en zonder discriminatie.

Recensie
Eindelijk vrouw is een heel persoonlijk boek. Een boek wat de lange weg vertelt die een transgender af moet leggen om echt gelukkig te worden. Iedere transgender heeft een eigen verhaal. Dit is het verhaal van Bo van Spilbeeck, in Vlaanderen een bekendheid waardoor de transitie van man naar vrouw door veel meer mensen is opgemerkt dan alleen de mensen dicht om haar heen.

Wat bijzonder duidelijk wordt in dit boek is hoe eenzaam iemand kan zijn die weet dat hij of zij transgender is, en hoe belangrijk het is om met andere transgenders in contact te komen. Een van de eerste mensen waar Bo eerlijk tegen is, is Petra de Sutter, een prachtige vrouw die niet alleen ervaringsdeskundige is maar ook veel medische kennis heeft op (onder andere) dit gebied.

Wanneer Bo het besluit neemt om niet alleen vrouw te zijn, maar ook vrouw te worden (naar de buitenwereld toe) zijn de eerste stappen de gesprekken met mensen dicht om haar heen. Haar vrouw en kinderen, haar naaste familie. Erg bijzonder hoe hun reactie is, en dat blijft door het hele boek heen een zeer indrukwekkende manier van liefde en respect tonen voor de mens Bo en voor haar noodzakelijke keuzes.

Ook de stap naar werkgever en zakelijke omgeving is een grote. Gelukkig is ook daar volop ruimte en respect. We kijken door het hele boek heen mee met Bo. In gesprekken, in gedachten. We lezen en leven mee met de stappen die ze maakt (en dat zijn er veel, veel meer dan de uiteindelijke operaties) en we kunnen genieten van de transitie van een vrouw die gaat leven als vrouw na jarenlang in een mannenleven te hebben gezeten.

Indrukwekkend en eerlijk, dit verslag van een periode. Respect voor de open manier van beschrijven en voor de inkijk in het leven van iemand die iets meemaakt wat enorm essentieel en moeilijk is.

Eindelijk vrouw – Bo van Spilbeeck
Paperback, 288 pagina’s, uitgeverij Horizon
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Peter Sagan: Mijn wereld [recensie]

Peter Sagan presteerde tussen 2015 en 2017 wat nog nooit iemand voor hem had gedaan: …