Ik kan je niet vergeten [recensie]

ik-kan-je-niet-vergeten-recensie-trotse-moedersSinds de tragische dood van zijn vriendin Delia weigert Levi te praten. Hij raakt depressief en kan niet met het verlies van zijn vriendin omgaan. Uit pure wanhoop stuurt zijn moeder hem naar zijn vader in Amerika. Daar maakt Levi bepaald geen vrienden, tot hij Delilah ontmoet …

Recensie

‘Natuurlijk heeft Levi iets verschrikkelijks meegemaakt, maar hij komt in de eerste hoofdstukken van Ik kan je niet vergeten niet echt heel sympathiek over. Dat hij als gevolg van een enorm trauma, zijn vriendin is onverwachts overleden (details zijn aan het begin van het boek nog niet bekend), niet meer praat, daar kan ik me best iets bij voorstellen. Maar dat je je daarbij ook zo ontzettend horkerig gedraagt …, daar heb ik toch een beetje moeite mee, al is Levi een puber.’

ik-kan-je-niet-vergeten-indruk

Dit dacht ik nadat ik de eerste drie hoofdstukken van Ik kan je niet vergeten had gelezen. We maken daarin kennis met Levi. Levi wordt door zijn moeder naar zijn vader in de Verenigde Staten gestuurd (Levi en zijn moeder wonen in Australië) in de hoop dat hij daar nieuwe prikkels ervaart en zijn verlies wat beter kan verwerken.

ik-kan-je-niet-vergeten-proef-de-regenboog-skittles
Ashley Royer is een jonge Amerikaanse auteur die op Wattpad publiceert. Wattpad is een site waar je gratis boeken kunt lezen én schrijven. Wattpad is in verschillende talen beschikbaar. Je kan boeken offline lezen en via fora en privé-chats kan je met andere gebruikers communiceren. Via apps heb je snel en eenvoudig toegang tot Wattpad op je telefoon of tablet. Wattpad is heel toegankelijk, voordat je kunt lezen en schrijven moet je je wel even (gratis) registreren. Het is echt heel erg leuk om hier rond te dwalen en jezelf te verliezen in de mogelijkheden …

ik-kan-je-niet-vergeten-verschillende-perspectieven
Terug naar Ik kan je niet vergeten en Ashley Royer. Dit boek is via Wattpad door ruim 15 miljoen mensen gelezen. In 2014 heeft ze een Wattpad Award gewonnen. Haar eerste boek is nu ‘echt’ uitgegeven. Hier vertelt ze daar zelf meer over.

ik-kan-je-niet-vergeten-proef-de-regenboog-in-skittles

Na mijn aanvankelijke ergernis over het gedrag van de hoofdpersoon, raakte ik al snel verdiept in Ik kan je niet vergeten. Natuurlijk heeft Levi een reden voor zijn gedrag. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het ongeluk en hij mist zijn vriendin Delia enorm. Hij is zwaar depressief en kampt met paniek- en woedeaanvallen. En dan treft hij bij zijn vader in Maine Delilah, een meisje wiens naam lijkt op die van Delia, maar dat hem verder ook voortdurend aan Delia doet herinneren.

ik-kan-je-niet-vergeten-ik-hou-van-de-regen
Delilah laat zich echter niet al te veel afstoten door het gedrag van Levi en langzaam weet ze tot hem door te dringen. Ze weet er voor te zorgen dat Levi zijn medicijnen (weer) regelmatig slikt, ze helpt hem door skittles (hun favoriete snoepje) in de pillendoos te stoppen om het pillen slikken ‘wat vrolijker’ te maken. Levi neemt Delia steeds verder in vertrouwen. Geleidelijk wordt duidelijk wat er is gebeurd in Australië en wat Levi beweegt. Is Levi in staat om uit het diepe dal omhoog te krabbelen en gunt hij zichzelf weer wat geluk?

ik-kan-je-niet-vergeten-wil-niet-gelukkig-zijn

Lucy, het veel jongere zusje van Delilah, speelt een bijzondere rol. Ze is niet alleen een schatje van drie jaar, maar ze heeft ook een magic touch als het om contact met Levi gaat. Ook de andere jongeren, zoals Aiden en Caleb, spelen mooie rollen in het boek.

Ik zat geregeld met tranen in mijn ogen te lezen. Een beetje zoals bij ‘Een weeffout van onze sterren’, maar dan anders 😉 Het is hartverscheurend om te lezen hoe nauwgezet Levi bijhoudt hoeveel dagen hij al zonder Delia is.

ik-kan-je-niet-vergeten-hoofdstuk-18-221-dagen-geleden

En hoe hij in paniek raakt als hij er achter komt dat hij vergeten is de dagen bij te houden …

ik-kan-je-niet-vergeten-dagen-tellen

Ik ben echt geraakt door Ik kan je niet vergeten. Hoe jong de auteur ook is, ze heeft een mooi en meeslepend verhaal geschreven met volwassen diepgang. Er staan prachtige zinnen en vergelijkingen in: ‘… ik hou van het geluid van vallende druppels.

ik-kan-je-niet-vergeten-sneeuwpop
Misschien is het op punten wat voorspelbaar, maar het verhaal klopt en vraagt er om gelezen te worden. Het is echt een prachtige young adult-roman en ik ben er van overtuigd dat heel veel jonge meiden (vanaf een jaar of 14) maar ook volwassenen dit boek zullen waarderen. Mijn oudste dochter van veertien heeft het boek in ieder geval aan haar favorieten-lijstje toegevoegd.

ik-kan-je-niet-vergeten-delia-herinneren

Hier kan je de eerste hoofdstukken van Ik kan je niet vergeten lezen.

Ik kan je niet vergeten – Ashley Royer
Young adult, paperback, 288 pagina’s, Uitgeverij Kok
Bestel dit boek hier >>>>

 

 

 

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

‘Laat het licht aan’ maakt depressie bij middelbare scholieren bespreekbaar

Première ‘Laat het licht aan’ Hakken aan, mooie blauwe jurk, deze week ging ik naar de …

Share
Share