Nieuwe vrouwen

Anna Visser, tot voor kort fulltime werkend en moeder van drie kinderen, zegde in maart 2008 haar baan als directeur van omroep LLINK op om zich te bezinnen op een toekomst waarin werken en zorgen meer in balans zijn. De reacties is haar omgeving waren fel: Bernard Wientjes, voorzitter van vno-ncw, smeekte haar bij Pauw & Witteman als getalenteerde vrouw aan de top te blijven en ook een aantal vrienden van haar vonden dat ze te waardevol was voor de samenleving om thuis voor de kinderen te zorgen.

Maar Visser bleef bij haar keuze en zette alles op een rijtje: van gesprekken met haar moeder, oud-dolle mina, vriendinnen en werkgevers tot interviews met Pia Dijkstra (Task Force Deeltijdplus), wetenschappers en arbo-artsen. Visser luistert, kijkt en vergelijkt en komt tot de conclusie: de ware emancipatie ligt niet in parttime of fulltime banen, maar in de individuele keuzevrijheid.

Recensie
Anna leefde jaren in een topfunctie. Meer dan 60 uur werkte ze per week. Alles wou ze onder controle hebben en ze wou in alles perfect zijn. Maar op den duur brak haar dat. Ze kon niet meer en raakte overspannen. Ze moest alles op een rijtje zetten. Wat wou ze zelf? Wou ze nog wel 60 uur per week werken en amper thuis zijn? Vond ze het echt leuk of deed ze dat omdat ze dat van haar verwachtten? Uiteindelijk kwam ze tot de conclusie dat ze meer voor het gezin wou gaan. En dus zegt ze haar baan op. En dan barsten de discussies om haar heen los.

Nieuwe vrouwen is een leuk boek over de maatschappij van tegenwoordig. Anna Visser heeft een grote en moeilijke keus gemaakt. Ze geeft haar topbaan op, om meer voor de kinderen te kunnen zorgen. Met die keuze, krijgt ze van alle kanten ongevraagd kritiek. Ze vraagt zich af, waarom de regering steeds meer trekt aan vrouwen, dat ze moeten gaan werken. Hebben de vrouwen hier dan geen eigen keuzevrijheid in?
En ik moet eerlijk zeggen, dat Anna hierbij een heel goed punt heeft aangesneden. Want waarom worden thuisblijfmoeders boos op (hard) werkende vrouwen. En waarom worden werkende vrouwen boos op fulltime thuisblijfmoeders? Laat vrouwen hun eigen keus maken, zonder zich met de ander te bemoeien. Iedereen is anders en heeft een andere mening van wat goed is. Maar als iedereen elkaar met respect behandeld, en de keus aan de vrouwen zelf overlaten dan zal iedereen zich prettiger voelen.

Nieuwe vrouwen is een boek wat je aanzet tot nadenken. Nadenken over de maatschappij van tegenwoordig. Nadenken of je echt gelukkig bent in wat je nu doet ( fulltime werken, thuisblijfmoeder, of er tussen in). En vooral nadenken waarom men zoveel kritiek heeft op wat een ander doet. Laten we met z’n allen kijken naar waar we zelf gelukkig van worden. En wat dat is, dat is voor iedereen anders.

En om die gedachte vast te houden, zit er achterin het boek een test over welke moeder je bent of later graag wilt worden. En het leuke is, dat het niet uitmaakt wat de uitslag is. Want je bent; A Hoera, een thuisblijfmoeder in hart en nieren, B Gefeliciteerd, een echte carrièremoeder of C Applaus, een perfecte combinatiemoeder. Een perfecte afsluiter van het boek!

Nieuwe vrouwen – Anna Visser
Non-fictie, paperback, 144 pagina’s, Contact Uitgeverij

Lees meer:
Ouderschap vanuit je hart
Gelukkige kinderen, de gebruiksaanwijzing
Aargh! Eerste hulp bij opvoedstress

Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

De Macht

Wat zou er gebeuren wanneer vrouwen fysiek sterker zouden zijn dan mannen? Zou de wereld …

Share
Share