Charles Dickens

Charles Dickens kwam op 7 februari 1812 ter wereld. Hij werd  een van de grootste schrijvers aller tijden. Maar zijn eigen levensverhaal heeft hij nooit opgeschreven. Details over zijn jeugd heeft hij zelfs jarenlang geheim gehouden. Uiteindelijk begon hij te praten en vertelde hij dat veel van zijn personages en spannende verhalen, met name David Copperfield, op gebeurtenissen in zijn eigen leven waren gebaseerd.

Taferelen uit een bijzonder leven
Een ontroerend portret van de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens. Mick Manning en Brita Granström beschrijven hoe Dickens in zijn jeugd in een schoensmeerfabriek werkte en als jonge schrijver plotseling beroemd werd. Ze maken respectvol gebruik van Charles Dickens’ eigen woorden om deze geniale man tot leven te brengen.
Kijk hoe hij een vulkaan beklimt. Volg zijn reis naar de Verenigde Staten. Vier samen met zijn gezin Kerstmis. Huiver tijdens zijn nachtelijke patrouille met een paar politiedetectives.
Dickens’ eigen leven werd weerspiegeld in dat van de personages die hij creëerde en met hulp van stripverhalen brengen de schrijvers deze personages ook tot leven.

Recensie:
Door respectvol gebruik te maken van zijn eigen woorden – gesprekken, brieven, citaten en geschriften – en dierbare herinneringen van zijn kinderen, nodigen Mick en Brita de heer Dickens uit om jou enkele taferelen uit zijn bijzondere leven te laten zien.
Charles Dickens werd geboren in een tijd van oorlog en revolutie. Zijn vader, John Dickens werkte als loonbeambte voor de Koninklijke Marine. Voor deze baan moest hij met zijn gezin van de ene scheepswerf in de buurt van Londen naar de andere verhuizen. Elizabeth Dickens, de moeder van Charles kon heel goed stemmetjes nadoen en leerde haar zoon op jonge leeftijd lezen. Charles had ook nog een zus Fanny. En een zusje, Harriet, die vroeg overleed aan de pokken, een veel voorkomende ziekte in die tijd. De familie Dickens had niet veel geld en John Dickens had geld geleend dat hij niet terug kon betalen. Zelfs niet bij de bakker en de slager.
Toen Charles 12 jaar oud was werd hij door zijn ouders gedwongen om te gaan werken. Hij kon gaan werken in een schoensmeerfabriek, het was in een vreemd, gammel gebouw langs de rivier, waar het wemelde van de oude grijze ratten. Charles zijn taak was het om de potten schoensmeer af te dekken en het eromheen binden van een touwtje. Op elke pot moest een bedrukt etiket geplakt worden.
Er waren geen woorden voor om de verborgen pijn in zijn ziel te beschrijven. Zijn hele wezen was zo doordrongen van verdriet en vernedering. Door de schulden die ze hebben word John Dickens gearresteerd en gevangen genomen.
Uiteindelijk betaalde John Dickens zijn schuldeisers met een kleine erfenis van zijn moeder. En daardoor kon Charles weer naar school. Maar Charles heeft zijn moeder nooit vergeven dat zij wilde dat hij in de fabriek bleef werken. Op 16-jarige leeftijd word Charles aangenomen als kantoorjongen waar hij werkt als verslaggever. Hij door kon zich in 1835 een prettig huis van roze bakstenen veroorloven.
Charles schrijft over de heer Pickwick, dit word in maandelijkse afleveringen gepubliceerd. De gezette heer Pickwick word al snel beroemd en hier mee vestigde Charles Dickens zijn naam als jonge schrijver.
Op 9 juni 1870, slechts 58 jaar oud, uitgeput door zijn hectische levenswijze en voor hij weer een nieuw boek af had, The Mystery of Edwin Drood, stierf Charles Dickens. Van zijn geweldige verhalen zijn films, televisieseries, tekenfilms, toneelstukken en musicals gemaakt. Zijn boeken worden over de hele wereld gelezen, waarmee Dickens een van de grootste schrijvers aller tijden is.

Ik vind het een mooi maar soms ook een moeilijk te begrijpen boek. Onze oudste is  7 en een half jaar oud, maar ik vind dit nog geen boek voor haar.

Het boek heeft 24 bladzijden, en alle illustraties zijn getekend. In aparte blokken word een stukje verteld over Charles als hij weer een (paar) jaar ouder is. En dan staan er vaak ook nog stripverhaaltjes bij.
Op de laatste bladzijde worden sommige moeilijke woorden uitgelicht. Bijvoorbeeld:
Vesuvius – een reusachtige, gevaarlijke Italiaanse vulkaan.
Door zulke woorden uit te leggen word het denk ik wel duidelijker voor de kinderen.

Charles Dickens – Mick Mannig en Brita Granström
Hardcover, informatief, 24 pagina’s, Uitgeverij Biblion
Bestel dit boek hier bij Bol.com >>>

 

Share

About Grietje Ekkelenkamp

e.e.ekkelenkamp@hetnet.nl'
Ik ben Grietje Ekkelenkamp en woon in Gramsbergen. Ik ben 30 jaar oud en heb 3 kinderen. Een dochter van 7, Rianne. Een zoon van 6, Evan. En een dochter van 4 jaar oud, Alice. Toen Alice 2 jaar was is bij haar Leukemie geconstateerd. Ze moet 2 jaar chemo-en en die 2 jaar is 23 januari voorbij. En dan hopen we dat de leukemie niet meer terug komt. Voor dat Rianne werd geboren was ik kraamverzorgster, dit heb ik met heel veel plezier gedaan. Maar voor mijn gevoel was dit niet te combineren met kleine kinderen. Ik hoop dit later wel weer op te pakken. Ik werk nu als verzorgende in de thuiszorg.

Check Also

Het puberende meisjesbrein ontrafeld [recensie]

In ‘Het puberende meisjesbrein ontrafeld‘ geeft Lisa Damour tips voor het opvoeden van je puberende tiener. …

Share
Share