karinvandewielfotografie

Babykwaaltjes op een rij (deel 1)

karinvandewielfotografieNatuurlijk krijgt niet elke baby dezelfde kwaaltjes, maar toch zijn er bepaalde kwaaltjes waar jou pasgeboren baby niet aan ontkomt. Maar hoe ga je om met de eerste keer rode billen, een snotneus of spugen? De meest voorkomende baby kwaaltjes op rij.

De kwaaltjes

Koorts: koorts is in de meeste gevallen een manier om een ziekte in het lichaam te bestrijden. Door de hogere temperatuur werkt de bloedsomloop en de celstofwisseling in het lichaam sneller. Bij 38 graden word er gesproken van koorts en bij 36,5 graden is er sprake van onder temperatuur. Bij jonge kinderen kan de koorts snel oplopen tot wel 40 graden. Als de koorts bij je kind snel oploopt, kan hij of zij last krijgen van een koortsstuip. Dit ziet er erg eng uit en lijkt op een epilepsieaanval.

Als je kind last heeft van verhoging is het verstandig de temperatuur van je kind 3 keer per dag op te nemen. Bij kinderen werkt dit het beste via de anus. Is je baby jonger dan 6 weken en heeft hij meer dan 38 graden koorts? Ga dan direct naar de huisarts. Als je baby ouder is dan zes weken hoef je niet direct naar de huisarts te gaan. Wel moet je opletten dat je baby geen andere symptomen krijgt zoals:  weinig drinken, kreunen, ontroostbaar huilen, benauwd zijn, minder alert worden of als hij of zij spuugt en/of diarree krijgt. Merk je genoemde symptomen wel op, dan is het alsnog verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Ook als je kind opeens zieker wordt of als je er zelf geen goed gevoel over hebt, is het verstandig om naar de dokter te  gaan.

Kleed een kindje met koorts niet te warm aan. Je kunt een kindje ouder dan 3 maanden eventueel ook een babyparacetemol geven.  Heeft je kindje last van onder temperatuur, kleed hem dan juist warm aan. Blijft de temperatuur langere tijd laag? Neem dan contact op met je huisarts. Bij een koortsstuip is het belangrijk dat er niks is de buurt is wat je baby kan bezeren. Bel direct de dokter en probeer de schokken niet tegen te houden.

Berg: berg zijn vettige, geel gekleurde schilfers op het hoofd van je baby. Berg verschijnt meestal in de eerste 6 maanden en is totaal ongevaarlijk. Het is namelijk een soort eczeem maar jeukt niet en is niet besmettelijk. Berg gaat ook vanzelf weer over. Wil je er toch wat aan doen omdat je het niet mooi vind? Dan kan je het hoofdje van je baby insmeren met olie. Wordt berg opeens extreem? Ga dan even langs de huisarts.

Vies oogje: veel baby’s hebben de eerste 6 weken last van prutoogjes. Doordat de traanbuisjes nog niet goed open zijn word het vuil niet weggespoeld. Na zes weken zijn de traanbuisjes meestal goed open en spoelt de viezigheid uit de oogjes gewoon weg. Heeft je baby na 6 weken nog steeds last van prutoogjes? Neem dan even contact op met je huisarts het kan zijn dat je kindje een infectie heeft.

De eerste zes weken is het wel belangrijk dat jij de oogjes schoonmaakt. Dit kun je op drie manieren doen: met gekookt water, verse borstvoeding of een zoutoplossing. Breng het ruim aan op een steriel gaasje en wrijf zachtjes van de buitenste ooghook naar binnen.

Rode billen: de huid van de billetjes en de bovenbeentjes van je baby zijn rood, schraal en vlekkerig. Er kunnen zelfs een soort schaafwondjes of blaasjes ontstaan. Luieruitslag kan erg veel pijn doen en word veroorzaakt door de enzymen in de ontlasting van je baby. En doordat de luier schuurt word de uitslag nog erger.  Het is belangrijk dat je direct nadat je baby gepoept of geplast heeft, een nieuwe luier pakt en de billen goed schoon en droog maakt. Het even uit houden van de luier kan ook verzachtend helpen. Er zijn verschillende zalfjes op de markt die de huid van je baby beschermen tegen de enzymen. Houdt de luieruitslag langer dan een week aan? Neem dan contact op met je huisarts, het kan zijn dat er sprake is van eczeem of een schimmelinfectie.

 

Lees meer baby kwaaltjes in Babykwaaltjes op een rij (deel 2)

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.
Share
Share