De mensen van de ambulance

de mensen van de ambulanceOp dinsdag 11 maart gaf minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport het startsein voor een driejarige publiekscampagne over de ambulancezorg. Uit een grootschalig imago-onderzoek is gebleken dat het publiek vaak onvoldoende weet hoe ambulancezorg werkt en wat ze er van kunnen en mogen verwachten. Dit kan leiden tot onbegrip, hoogoplopende emoties of ongewenst gedrag.

verkeerVia de campagne ‘De mensen van de ambulance’ wordt iedereen in Nederland geïnformeerd over de werkwijze van de ambulancezorg. De professionals -de ambulanceverpleegkundigen, -chauffeurs, meldkamercentralisten ambulancezorg en zorgambulancebegeleiders- vertellen wat zij doen en wat je van hen mag verwachten. Ook kom je te weten wat je het beste kunt doen (of laten) op het moment dat je als patiënt of omstander te maken krijgt met ambulancezorg.

zorgverleningHieronder alvast een paar van deze handige tips en weetjes:

  • Doe bijvoorbeeld geen gevaarlijke dingen als je plotseling een ambulance met zwaailichten en sirene ziet aankomen.
  • Ga een patiënt niet verplaatsen, want dat kan het letsel verergeren.
  • Houd voldoende afstand als de ambulance ter plaatse is en hulpverlening geboden wordt.
  • Als er met spoed medische zorg nodig is, gaat de ambulance die beschikbaar is snel naar je toe. Het kan echter ook zo zijn dat de meldkamercentralist ambulancezorg beslist dat ambulancehulpverlening niet nodig is. Dit wordt altijd zorgvuldig afgewogen, zodat de ambulance beschikbaar blijft voor de echte noodgevallen.


centralist meldkamerHet is handig als iemand buiten de ambulance opwacht, zodat de mensen in de ambulance sneller zien waar ze moeten zijn.
De patiënt wordt niet altijd direct naar het ziekenhuis gereden. Ter plekke wordt er al zorg verleend door de ambulanceverpleegkundige en –chauffeur.
foto 2Onderweg naar het ziekenhuis gaat de behandeling soms gewoon door achter in de ambulance. De ambulance rijdt dan vaak langzamer en zo voorzichtig mogelijk.

De campagne zal drie jaar duren. Op de campagnewebsite staat heel veel informatie over ambulancezorg, filmpjes, animatiefilmpjes en een weblog. Op dit weblog, ‘Het echte werk’ vertellen de mensen van de ambulance over bijzondere, ontroerende of juist heel dagelijkse dingen die ze tijdens hun werk mee maken.

Uiteraard kan je de mensen van de ambulance ook op Facebook en op Twitter vinden.

logo mensen van de ambulance

Klik hier om alle blogs over ambulancezorg op onze website te lezen >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Vroem, vroem, Panda!

Boekjes over auto’s, ambulances en bijbehorende “reddingsmissies” zijn erg geschikt voor jonge peuter(jongetje)s. Mijn kleintje …

Share
Share