Purple lean – wat is dit mixdrankje en wat zijn de risico’s?

Purple lean, ook wel lean, purple drank, sizzurp, syrup of purp genoemd, is een mix van hoestdrank en frisdrank. Het ziet er aantrekkelijk (purple / paars) uit en begint steeds populairder te worden onder jongeren.

Purple lean – het nieuwe lachgas?
Lachgas is nog steeds in trek bij jongeren en we weten inmiddels dat dat niet zonder risico is. Purple lean lijkt steeds populairder te worden. Het is “overgewaaid” uit de VS, waar de hoestdrank die gebruikt wordt, eenvoudig te verkrijgen is. Deze wordt meestal gemengd met Sprite.

Effect van Purple lean
Bij een bepaalde hoeveelheid Purple lean (dosering om effect te geven is per persoon verschillend) wordt de gebruiker wat sloom en ontspannen. Het kan een prettig, dromerig gevoel geven en soms euforische gevoelens of het gevoel dat alles langzamer gaat.

Risico’s
Om Purple lean te maken is een hoestdrank nodig waar zowel promethazine als codeïne in zit. Promethazine is een anti-histamine, een middel tegen allergie en het heeft een versuffende werking. Codeïne werkt verdovend. Het is een opiaat en verslavend.

Codeïne kan bij verkeerd gebruik de ademhaling zeer vertragen en zelfs tot een ademstilstand leiden. Zeker in combinatie met promethazine wat versuffend werkt. Wanneer er ook andere opiaten, drugs of alcohol bij genomen wordt, wordt het risico dat het mis gaat, groter. In Amerika, waar de hoestdrank met de combinatie promethazine – codeïne in de winkel te koop is, zijn al meerdere mensen overleden aan een overdosis van purple lean. Het is dus echt gevaarlijk!

Nederland
In Nederland gebruiken steeds meer jongeren purple lean of een variant er op. Hoewel de benodigde hoestdrank in ons land niet vrij te koop is, is het wel mogelijk om aan de ‘losse’ werkzame stoffen te komen. De effecten zijn niet hetzelfde als wanneer er een hoestdrank met de combinatie van de twee stoffen gebruikt wordt, dus het risico op een verkeerder dosering is misschien nog wel groter.

Wat te doen wanneer je kind purple lean gebruikt?
Ga het gesprek aan met je kind. Ben duidelijk over de risico’s. Bespreek de effecten van purple lean en zeg waar hij of zij op moet letten wanneer een vriend of vriendin purple lean gebruikt heeft en langzamer gaat ademhalen. Leg uit hoe 112 ingeschakeld moet worden. En probeer het kind zelf te laten begrijpen dat het innemen van purple lean levensgevaarlijk is, liefst voordat hij of zij in de verleiding is gebracht. Neem bij vragen altijd contact op met de huisarts.

 

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share