De blue zones-methode

cover blue zonesGezond en gelukkig over de 100 worden. Dat kan met De blue zones-methode van Dan Buettner. Er zijn 5 plekken op aarde waar de mensen significant ouder worden. Hun geheim? Een stressvrij leven, ook op oudere leeftijd een doel in het leven, gezonde voeding, lichte beweging en een heel hechte gemeenschap. Dan Buettner laat in De blue zones-methode zien hoe we zelf een blue zone kunnen creëren. Een makkelijk te volgen methode met maaltijdplanners en tips voor een meer ontspannen leven.

Recensie
Okee, vijf plaatsen dus op de wereld, waar mensen heel oud worden. Gezond oud, gelukkig oud. Dit zijn de zogenaamde blue zones. Maar dat de mensen hier zo gezond en gelukkig heel erg oud worden, ligt echt niet per se aan de plek waar ze wonen. In De blue zones methode beschrijft Dan Buettner dat de essentie van gezond en gelukkig oud worden te maken heeft met onder andere zaken als je sociale leven, een goede vriendenkring en een zinvol leven. Je kunt dus je eigen blue zone opzetten!

IMG_5577

De vijf bekende blue zones zijn Ikaria in Griekenland, Nicoya en Costa Rica, Sardinië in Italië, Loma Linda in Californië en Okinawa in Japan. De achterliggende verklaring van de naam is overigens heel simpel: op een landkaart zijn de plekken waar mensen met een lange levensduur wonen blauw omcirkeld … Het zijn plekken op uiteenlopende plaatsen op aarde, maar ze hebben vergelijkbare gewoonten en gebruiken: de Power Nine.

IMG_5586
De blue zones methode bestaat uit vier delen. Het eerste deel ‘De ontdekking van de blue zones’ beschrijft de blue zones en met name de maaltijden en voedingsmiddelen die daar gebruikt worden. In deel 2, ‘Zo maak je een Amerikaanse (westerse) blue zone’ wordt een aantal gecreëerde blue zones beschreven. Doel is te laten zien dat verandering altijd mogelijk is. Er worden voorbeelden beschreven in Finland, Minnesota, in de omgeving van Los Angeles en in Iowa.
IMG_5598
Deel 3 ‘Zet je eigen blue zone op’ geeft informatie en richtlijnen hoe je je eigen blue zone kunt creëren. De voorbeelden in deel 2 hebben betrekking op grotere gebieden en gemeenschappen, maar je kan de principes uiteraard ook op kleinere schaal binnen je eigen huishouden toepassen. Er worden 10 voedingsrichtlijnen gegeven, maar ook drankenregels: drink koffie, thee, water en (rode) wijn! Okee, ik ben er voorlopig nog niet ;-), al zijn er best wat voedingsmiddelen die al wel op mijn (ons) menu staan …

IMG_5580
Ik moet eerlijk zeggen dat De blue zones methode me voor een groot deel aangenaam verrast heeft. Ik heb altijd een moeizame relatie met het lezen van dit soort informatieve boeken, geef mij maar een roman of spannende thriller waar ik in weg kan duiken. Maar het principe van de blue zones vind ik echt interessant. En er zitten best adviezen tussen die ik ter harte kan en wil nemen.

IMG_5600

Maar helaas schiet De blue zones methode dan toch weer door in een richting die mij te ver gaat. Er wordt uitgelegd dat een efficiënt ingerichte keuken wel heel handig is. En ook hoe die er uit ziet: een efficiënte driehoek … Kijk, dan haak ik af. En aan hoe ik mijn slaapkamer moet ‘blue-zonen’, tja, dat interesseert mij ook niet echt. Het einde van deel drie wekt eigenlijk enorm mijn irritatie op (komen tot een blue zone vriendenkring …, word lid van een kerkgenootschap …, dat zijn de adviezen waar ik helemaal niets mee kan of wil), dus dat sla ik echt over om te voorkomen dat ik het boek voor eeuwig in een hoek gooi.

FullSizeRender

Deel 4 van De blue zones methode, ‘Blue zone recepten’, maakt gelukkig weer het nodige goed, met 77 recepten, altijd leuk! Al denk ik niet dat mijn gezin gelukkig wordt als ik wekelijks zwartebonensoep ga koken … Het humus-recept maakt veel goed, of de zelfgemaakte granola.

IMG_5601

Achterin De blue zones methode staat nog wat aanvullende informatie zoals de wetenschappelijke onderbouwing achter de blue zones oplossing en een uitgebreide bronnen-vermelding.

IMG_5573
Kortom, De blue zones methode is echt een interessant en boeiend boek waar je veel van kunt opsteken. Op sommige punten moest ik even snel doorbladeren, omdat ik nogal geïrriteerd raakte en het gevoel kreeg dat mij zaken werden opgedrongen. Afgezien daarvan, ben ik toch wel positief over dit boek.

FullSizeRender (1)

Hier is een inkijkexemplaar.

De blue zones methode – Dan Buettner
Informatief boek, paperback, 336 pagina’s, Kosmos Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

naar buiten kijken

Relativiteitstheorie [persoonlijke blog]

Voordat je moeder wordt heb je vrije tijd. Zodra je moeder wordt heb je nog …

Share
Share