De Karpmethode – de praktische manier om alle (huil)baby’s stil te krijgen

9789021557311-de-karp-methode-l-LQ-fHét boek voor alle ouders met een huilende baby, want hoe krijg je jouw baby stil? De ene baby huilt meer dan de andere, en de ene ouder kan er beter tegen dan de andere. Maar elke ouder vraagt zich wel eens af hoe hij het geluid even uit kan zetten? In de Karpmethode laat de Nederlandse kinderarts Carole Lasham je zien hoe je jouw baby in 5 simpele stappen stil kan krijgen. Elke baby wordt stil van de Karpmethode, de magische vijf van Harvey Karp: inbakeren; zijligging; sussen; wiebelen en laten zuigen.

Recensie
Toen mijn tweeling een aantal weken oud was, kregen ze allebei een RS-virus infectie en zijn ze ernstig ziek geweest. Ze lagen (allebei in een aparte kamer) bijna een week in het ziekenhuis en tijdens hun (en mijn) verblijf daar heb ik dr. Carole Lasham leren kennen als een warme, betrokken en deskundige kinderarts. Heel bijzonder om nu dit boek van haar hand te kunnen recenseren.

Screenshot 2015-05-09 at 10.56.37Iedere baby huilt wel eens. Sommige baby’s huilen echter meer dan “wel eens” en die worden huilbaby’s genoemd om het onderscheid te kunnen maken met baby’s met een huiluurtje.

In het boek de Karp-methode legt Carole Lasham uit waarom huilbaby’s huilen. Ze zijn eigenlijk “nog niet af”, zouden nog een maand of drie in de baarmoeder hebben moeten zitten en kunnen alle prikkels van buiten (en van binnen, in hun eigen lijfje) nog niet aan. Dat te weten, lijkt me al een bron van troost voor radeloze en oververmoeide ouders.

Maar Carole Lasham gaat verder dan alleen vertellen waarom een baby huilt. Ze legt ook uit hoe de methode van Harvey Karp werkt. Hoe je de baby rust kunt geven door zoveel mogelijk de veiligheid van de baarmoeder, en de prikkels die daar bij horen, na te bootsen. Dit is te bereiken in 5 eenvoudige stappen (inbakeren; zijligging; sussen; wiebelen en laten zuigen), die voor iedereen haalbaar zijn en voor alle baby’s werken.

karp-methode-trotse-moeders

Behalve over de Karp methode en de redenen voor het huilen van je baby, staat er ook nog een heleboel andere informatie in dit boek, wat het ook voor ouders zonder huilbaby een prima boek maakt om in de kast te hebben staan (of op je nachtkastje). Allerlei ‘baby-dingen’ worden besproken, van spugen en berg tot navelbreuk en luieruitslag. Ook dit wordt helder een rustig besproken: wat is het, wat kun je doen, wanneer moet je aan de bel trekken.

karp-methode-trotse-moeders-2

Het hele boek is door Carole Lasham geschreven in duidelijke een eenvoudige taal. Heerlijk is ook het kader met ‘fabeltjes over huilen’ die iedere ouder met een huilbaby kent van alle goedbedoelde adviezen…. Waar nodig staan duidelijke tekeningen (bijvoorbeeld over inbakeren). Geen moeilijke woorden of medische termen, maar gewoon aan ouders van een ‘huilbaby’ verteld in de hoop ook hen te kunnen helpen met een methode die werkt en waar zij volledig achter staat. Want wat is er heerlijker dan te kunnen genieten van een gelukkig en tevreden kind.

De Karp-methode – Dé uitknop voor huilende baby’s
Bekijk op bol.comDe praktische manier uit de USA om alle (huil)baby’s stil te krijgen
Paperback, 200 pagina’s, uitgeverij Kosmos
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2015-05-09 at 10.55.48

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

4 tips voor een peuter die niet slaapt

Sliep je kindje heerlijk door in de babytijd, maar is dat nu in de peutertijd …