Slaapklets!

Slaapklets! is een dag- en nachtboek waarmee je voor het slapen gaan op een leuke manier even terug kijkt op de dag. Lekker slapen is belangrijk. Voor kinderen is het prettig om de dag rustig af te bouwen met een vast ritueel. Slaapklets laat je kletsen over vandaag, vooruitkijken naar morgen, ontspannen en lekker slapen.

Recensie
Slaapklets!
is het vierde boek uit een reeks kletsboeken van Gezinnig. Ditmaal speciaal een boek om de dag mee af te sluiten. Een dagboek waar je een handje wordt geholpen doordat je vragen moet beantwoorden over de dag. Het eerste gedeelte bestaat elke dag uit een lijstje met stellingen, waarbij je door middel van een kruisje aan kunt geven hoe de dag verliep. Denk hierbij aan allerlei dagelijkse dingen. Wat voor weer was het? Heb je gezond  of ongezond gegeten? Heb je lief gedaan of was je vandaag boos op iemand? Daarnaast kun je elke dag aangeven wat het leukste en het stomste was. Positief punt: elke dag een complimentje aan jezelf geven!
Met de basisvragen krijg je al een goed beeld van hoe de dag verlopen is. Dankzij de pictogrammen is het ook erg makkelijk voor jonge kinderen en zo kan dit prima hun eerste dagboek zijn. Veel kunnen ze al snel zelf invullen, omdat ze alleen kruisjes moeten plaatsen. Met de rest kun je ze dan nog even een handje helpen.

Het concept van een dagboek spreekt mijn dochter van 6 jaar wel aan. Daarom staat ze direct naast mij te trappelen als ze hoort dat dit een dagboekje is. Ik help haar op weg door de plaatjes te benoemen en ik moet haar even helpen met de datum invullen. Daarna worden er ijverig hokjes aangekruist. De dag kun je een waardering door middel van sterren geven. De opties zijn van één ster tot vijf sterren. Heerlijk om te zien hoe ze meteen twee opties kiest: één voor de ochtend en één voor de middag. De één was top, de andere flop. Heerlijke kinderlogica, want persoonlijk had ik een gemiddelde genomen. Maar duidelijker kon ze het eigenlijk niet maken, want ze schreef keurig “ochtend” en “middag” achter de sterren. Terwijl ze daar mee bezig was, vertelde ze mij waarom er zo’n verschil zat tussen de twee verschillende dagdelen.

Het tweede gedeelte is wisselend en dat maakt dat het boek ook leuk blijft (ook om later terug te lezen).  Je kan natuurlijk het boek van voor naar achteren doorwerken, maar je kan ook elke dag een willekeurige pagina uitzoeken.  Soms staat er een leuke spelletje in, bijvoorbeeld een kleurplaatje om even tot rust te komen. Of je gaat de sterren tellen die op een plaatje staan en daarna ga je verder met je ogen dicht. Wedden dat je heel snel in slaap valt? Verder komen onder andere yoga-oefeningen, een lachmuur en naar omgevingsgeluiden luisteren aan bod.

Met dit dagboek kunnen kinderen hun hoofd leeg maken en aan de hand van de ingevulde bladzijde kun je (zolang je kind dat wil) nog even praten over de dag. Absoluut een leuk boek voor iedereen, maar ook een praktisch hulpmiddel om je kind door een lastige periode heen te loodsen.

SlaapKlets! – Michal Janssen
Informatief, hardcover, 112 pagina’s, Gezinnig
Bestel dit boek hier>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Eerste woordjes van je baby – wanneer mag je ze verwachten en welke woordjes zijn favoriet?

Als Trotse Moeder (of Trotse Vader) zit je er op te wachten: het eerste woordje …