De Kleine Heks – bioscoopfilm [review]

Na het zien van de trailer van de film De kleine heks, had ik zin om de film te gaan zien. Kinderfilms zijn echt niet alleen leuk voor kinderen, maar gelukkig wilde mijn tweeling ook mee 😉

Het verhaal
De kleine heks woont samen met haar raaf Abraxas diep in het bos en is vastberaden om de állerbeste heks te worden. Ze is pas 127 en dat is nog heel jong voor een heks. Daarom mag ze niet meedoen aan de heksenbijeenkomst op de Bloksberg. Pas als ze alle toverkunsten uit het heksenboek uit haar hoofd kent, zullen de andere heksen haar niet meer als een kind behandelen.

De kleine heks zal die bergheksen, bosheksen, moerasheksen, nevelheksen, onweersheksen, windheksen, knoestheksen en kruidenheksen eens wat laten zien! Ze haalt heel wat streken uit. Ze helpt de één, plaagt de ander en rolt van het ene avontuur in het andere. Van zo’n heksje moét je wel houden. Lukt het de kleine heks alle toverspreuken te onthouden en iedereen in het bos te overtuigen dat ze de állerbeste is?

De trailer

De Kleine Heks – trailer en informatie

Onze ervaring
De film De Kleine Heks is gebaseerd op het gelijknamige boek van Otfried Preußler. Ik heb het boek niet gelezen, maar was onder de indruk van het verhaal van de film. Het had enorm veel in zich, zonder dat het daarmee te ingewikkeld werd voor (jonge) kinderen.

Het verhaal zelf is spannend (kan de Kleine Heks zich bewijzen zodat ze mee mag dansen?) maar er is nog meer: de vriendschap met de raaf (en de wijze lessen van hem en de puberachtige irritatie van haar), de strijd tussen het goede willen doen om een goede heks te worden (dat betekent dus slechte dingen doen) of echt goede dingen willen doen, pesten, gezien vanuit de kinderen die gepest worden, maar ook vanuit de jonge dader, waarvan de achtergrond duidelijk wordt. En zo kan ik nog even doorgaan.

Een pareltje, deze film. Zonder belerend te willen zijn zitten er veel onderwerpen in die aanknopingpunten kunnen zijn om een gesprek met je kind(eren) aan te gaan. Maar… vooral is het een hele leuke film!

In de film zitten prachtige natuurbeelden, ook van dieren. Daarbij zijn er ook de ‘dieren’ zoals de raaf. Levensecht en pratend. De sfeer van het huisje van de Kleine Heks is echt mooi, met allerlei leuke dingen die kinderen erg aanspreken. De andere heksen zijn zoals je een heks uit klassieke sprookjes bedenkt, compleet met wratten 😀

De film heeft als leeftijdskeuring ‘alle leeftijden’, echt een film voor het hele gezin dus. Toch zou ik er niet met echt jonge kinderen heen gaan. Het is soms best spannend, niet alleen het verhaal maar ook de beelden (woest dansende heksen etc). Mij zou het passender lijken om 6 jaar en ouder aan te houden, maar je kunt als Trotse Moeder uiteraard zelf inschatten of het te spannend is voor jouw kind.

In ieder geval is deze film een echte aanrader. Voor mij een film die ik graag nog een keer ga kijken, ik heb er enorm van genoten en mijn 11-jarige tweeling ook!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share