Omdraaien van het dag- en nachtritme

Bijna alle pasgeboren baby’s hebben er last van: een omgedraaid dag- en nachtritme. Gelukkig is dit probleem met wat simpele tips snel verholpen. Bij de ene baby merk je de verwarring tussen dag en nacht sterker dan bij de andere, maar eigenlijk kom je het bij alle pasgeboren baby’s tegen. In het meest extreme geval is je kind s’nachts klaarwakker en slapen ze overdag. Vaker zie je dat baby’s in de nacht meer willen drinken, makkelijker wakker worden, meer huilen en meer aandacht nodig hebben.

Heel vreemd is zo’n omgekeerd ritme natuurlijk niet. In de baarmoeder sliep jouw baby wanneer jij wakker was. Op de bewegingen en je stem deinde het immers lekker weg naar dromenland. Je baby werd pas wakker wanneer jij sliep, inderdaad ’s nachts! Eenmaal geboren verlangen we precies het tegenover gestelde van een baby en dat is best even wennen voor zo’n kleintje.

Gelukkig kun je met wat simpele tips je baby goed op weg helpen, zodat hij het verschil tussen dag en nacht snel doorheeft.

Tips:

  • Veel pasgeboren baby’s hebben al één langer slaapje per etmaal. Door overdag niet meer dan 3 a 4 uur tussen de voedingen te laten, is de kans groot dat het lange slaapjes ’s nachts plaats vindt. Een pasgeboren baby kun je gerust wakker maken als er teveel tijd tussen 2 voedingen komt te zitten. Bovendien weet je zo zeker dat hij genoeg voeding binnen krijgt.
  • Begin de dag met het openen van de gordijnen. Hoe meer daglicht een baby krijgt, hoe eerder hij went aan het nieuwe ritme.
  • Ga met je baby naar buiten, zodat hij veel daglicht krijgt. Vooral veel daglicht in de ochtendurenhelpt de biologische klok goed op gang.
  • Hou overdag tijdens de slaapjes de gordijnen open en ga gewoon je gang. Je baby is het geluid tijdens zijn slaap gewend uit de tijd dat hij nog in je buik zat, dus ga gewoon telefoneren of stofzuigen en loopt niet op muizevoetjes.
  • Maak de voedingen overdag gezellig met veel gepraat, knuffels en kusjes.
  • Hou het ’s nachts stil en saai. Doe niet de lampen aan, een dimlichtje of het licht van de gang is meer dan genoeg.
  • Met behulp van een kruik kun je ’s nachts het bedje van je baby warm houden als je hem voedt. Hoe warmer je baby blijft, hoe makkelijker hij verder slaapt.

Met deze tips hebben baby’s vrij snel het verschil tussen dag en nacht in de gaten. Vaak al binnen een paar dagen, soms duurt het een week. Als baby’s eenmaal 6 weken oud zijn is dit probleem in de meeste gevallen verleden tijd.

Over de schrijver: Marieke Dijksman is moeder van een dochter (2008) en een zoon (2009). Omdat haar zoontje een slechte slaper was las ze alles wat los en vast zat over baby’s en slapen. Het restulteerde in website www.slaapbabyslaap.nl, waar je alle informatie vind om je kindje lekker te laten slapen.

Lees ook:
Wanneer slaapt je kind apart?
Slaap verwekkende babystoel
Co-sleeper

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Geniet van een heerlijke nachtrust om overdag energiek te zijn voor je kinderen

Voel je je als ouder de hele tijd moe? Dat is zo gek nog niet. …

Share
Share