De schuldige

Op een dag wordt in een speeltuin in Londen een jongetje dood aangetroffen. Zijn vriendje Sebastian, wordt van de moord verdacht. Daniel Hunter, advocaat, neemt zijn verdediging op zich. Sebastian maakt dat Daniel voortdurend terug denkt aan zijn eigen, zware en moeilijke jeugd.

Recensie

De schuldige bestaat uit twee verhaallijnen. De eerste is het verhaal van Sebastian en rechtszaak tegen hem en de aanloop naar de rechtszaak. De tweede is het verhaal over de jeugd van Daniel, zijn eindeloze tocht langs tehuizen en pleeggezinnen. Wat is er gebeurd dat Daniel zich uiteindelijk tegen Minnie keerde, de vrouw die hem op elfjarige leeftijd liefdevol heeft opgevangen en geadopteerd en met wie hij een warme band ontwikkelde? En wat is het toch dat hij in Sebastian herkent? Hoe zit het nu eigenlijk met Sebastian, wat is er gebeurd in de speeltuin?

Screenshot 2014-10-01 at 21.48.10
Al lezend in De schuldige krijg ik de ene na de andere vraag. Gelukkig worden ze gaandeweg stukje bij beetje opgelost.

Ik vind De schuldige een heel mooi en bijzonder boek. Lisa Ballentyne weet heel goed je aandacht bij het verhaal te houden. Ik wilde vooral graag weten wat er met Sebastian aan de hand was, dat Daniel zo heftig op hem reageerde, waarom hij al die herinneringen en onrust in Daniel losmaakte. Bij ieder nieuw hoofdstuk hoop je weer een puzzelstukje in handen te hebben, maar vaak wordt het er alleen maar complexer op.

Screenshot 2014-10-01 at 21.46.38

Naast een mooi en intrigerend verhaal, maakt De schuldige dat je met andere ogen kijkt naar het rechtssysteem (in Engeland in dit geval). Je krijgt in kijkje in de jeugdopvang en het jeugdrecht in Engeland. Als het boek ook maar een beetje de werkelijkheid benadert, is het allemaal enorm schrijnend hoe kinderen het slachtoffer kunnen worden van de bureaucratie, de regelgeving en alle instanties die zich met hen bemoeien. En waar ik me, ook al in een ander boek, zo over verbaasd heb, is het feit dat een kind zo lang in een gevangenis wordt geplaatst, in afwachting van een proces. Hoe is het allemaal mogelijk?

De schuldige is uitgegeven door Orlando Uitgevers. Ik heb de afgelopen jaren meer bijzondere boeken gelezen, waarvan ik dan halverwege steeds constateer dat het door Orlando is uitgegeven. Dat zegt wel iets over deze uitgeverij vind ik, bijzondere boeken die lang bij je blijven hangen. Ook kenmerkend voor de uitgeverij, is dat aan het einde van het boek altijd een kort interview met de auteur is opgenomen. Ook staan er altijd leesclubvragen in, hier zijn ze ook op de site van Orlando geplaatst.

De schuldige – Lisa Ballantyne
roman, paperback, 400 pagina’s, Orlando Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share