Vriendschappen zijn stressverlagend

Als ik een artikel lees over gepest worden dan moet ik soms even terugdenken aan mijn eigen school– en kindertijd. Zo ook met dit artikel.

Het stuk gaat over dat sociale uitsluiting zorgt voor meer stress dan dat pesten dat doet en dat vriendschappen deze stress kan verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat gedaan is door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Tijdens het onderzoek hebben ze vijf keer per dag de cortisolwaarden gemeten op twee schooldagen. Cortisol is een hormoon, soms ook wel stresshormoon genoemd. Dit hormoon komt vrij bij stress, om tekort aan energie aan te vullen die door de adrenaline en noradrenaline verloren gaan. Cortisol speelt een rol bij de vertering van voedsel, het slaap-waakritme en het afweersysteem.

De waarde van de kinderen die uitgesloten werden was hoger dan die van de kinderen met meer vriendschappen of goede vriendschappen. Ook bleven de cortisolwaarden hoog gedurende de dag. Hieruit kun je opmaken dat afwijzing veel stress oplevert. Een aanhoudende hoge hoeveelheid cortisol is niet gezond voor een mens en heeft veel invloed op de werking van het immuunsysteem.

Tijdens mijn eigen jeugd had ik niet echt vriendjes of vriendinnetjes. Ik voelde me vaak alleen. Vandaar dat zulke artikelen mij weten te raken. Inmiddels ben ik volwassen en kan alles beter in perspectief plaatsen, maar het heeft mij toch gevormd tot wie ik nu ben. Ik hoop vanuit het diepst van mijn hart dat mijn dochter een leukere schooltijd zal gaan beleven dan mijn schooltijd.

About Martine

bodrumlover1@live.nl'
Ik ben een getrouwde vrouw en trotse thuisblijfmama van een dochter geboren in juni 2010.

Check Also

Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond …