Hoe word ik Supermama?

Supermama, hoe wordt je dat nou? Iedereen heeft een eigen manier van opvoeden en er zijn natuurlijk geen regeltjes van hoe je dit wel en niet moet doen. Elke manier van opvoeden heeft namelijk wel iets goeds. Maar de echt supermama voldoet aan een paar bijzondere eigenschappen.

De ideale ouder is namelijk verantwoordelijk, heeft hoge verwachtingen van zijn of haar kind, is betrokken, maar respecteert ook de autonomie van het kind. De zogeheten gezaghebbende ouders zouden het best academische, psychologische en sociaal succesvolle kinderen groot kunnen
brengen. Deze ouders hebben een voet tussen de deur, maar toch ook niet altijd. Ze verwachten veel maar te veel of te weinig met het kind bemoeien zou demotiverend kunnen werken.

Zo is er een onderoek uitgevoerd met kinderen die een puzzel gingen maken. Dit ging hen allemaal goed af. Daarna kreeg de helft van de groep een compliment over hoe goed ze het hadden gedaan. Tegen de andere kinderen werd niets gezegd en die hoorde ook niets over het compliment. En wat bleek nou: De kinderen die geen compliment ontvangen hadden, pushten zichzelf verder met moeilijkere puzzels. Zo blijkt dat de kinderen die al een compliment hebben gehad, het zo wel goed vonden en niet meer zo hun best gingen doen omdat ze er toch al een compliment over hebben gehad. Zo zijn kinderen waarbij hoge verwachtingen worden gesteld vaak succesvoller en verwachten ook meer van zichzelf.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Het goede voorbeeld – Christiane Kutik

In dit boek geeft Christiane Kutik uitgebreid tips en ideeën, hoe je ongedwongen, maar authentiek …

Share
Share