De vriend van papa

devriendvanpapaDe vriend van papa is vooral een heel educatief boek dat vlot geschreven is. Het verhaaltje zelf stelt niet heel veel voor en is snel uitgelezen. Julia en Sander staan centraal in het verhaal. Hun ouders zijn gescheiden en papa verhuist naar een ander huis. Al snel krijgt mama een nieuwe vriend. Papa blijft ook niet lang alleen, ook hij krijgt een vriend. Julia van zes vindt dat wel prima, maar Sander van negen heeft er wat moeite mee. Dat komt vooral omdat zijn klasgenootjes hem daarmee pesten. Gelukkig pakt de juf het goed op en legt de kinderen uit wat ‘homo’ eigenlijk betekent. Uiteindelijk loopt alles goed af, want als na de uitleg van juf blijkt dat de nieuwe vriend van papa agent is, vindt iedereen hem stoer.

De vriend van papa is vlot geschreven en staat vol vrolijke illustraties. Deze vullen het verhaal perfect aan en maken het verhaal er alleen maar duidelijker op. De uitleg van de juf van het woord ‘homo’ is niet helemaal compleet, homo is immers het Latijnse woord voor ‘mens’. Dat homo in dit geval eigenlijk een afkorting van homofiel is (mens die houdt van iemand van hetzelfde geslacht) ontbreekt. Maar goed, ik denk dat dat de meeste kinderen niet zal opvallen. Francesca Pardi heeft ook “Twee mama’s” geschreven, ik heb sterk de indruk dat dat over hetzelfde thema gaat.

Het boekje is in eerste instantie gericht op jonge(re) kinderen en is geschikt om voor te lezen. Mijn jongste dochter van zeven had het in een mum van tijd uit. Ze haalde haar schouders een beetje op over de thematiek, ‘nou dat kan toch, dat is toch normaal?’ Prima meid, ik ben blij dat je er zo nuchter over bent. Maar ze weet ook heel  goed dat wat homoseksualiteit inhoudt, bij haar op school is immers een juf die met een vrouw getrouwd is.

image

De waarde van het boek zit vooral in de bewustwording en de gesprekken die je naar aanleiding van het verhaal met je kinderen kunt voeren. Ik vind het goed dat er boeken zijn over dit soort onderwerpen, geaardheid hoeft ook niet in de weg te staan om nog steeds one big happy family te zijn. En de geaardheid van ouders mag nooit een reden zijn om andere kinderen te pesten.

De vriend van papa – Francesca Pardi
kinderboek, gebonden, 32 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …

Share
Share