Kleuter aan de borst?

Kinderen moeten minimaal twee jaar de borst krijgen. Zo luidt de wereldwijde richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Nederland en Vlaanderen is de gemiddelde duur dat baby’s borstvoeding krijgen drie maanden. Dit komt mede doordat het geven van borstvoeding aan een dreumes, peuter of kleuter veel weerstand op. Zelfs bij zorgverleners! Het Kenniscentrum Borstvoeding wil dit taboe doorbreken met de  film TIET ZAT.

De risico’s van de korte borstvoedingsduur zijn volgens het Kenniscentrum Borstvoeding groot. Kinderen zijn vaker, langer en ernstiger ziek. Moeders lopen meer risico op onder meer hormoongerelateerde kankers en de kosten voor de gezondheidszorg rijzen de pan uit.  Toch zouden ook zorgverleners het langer voeden dan zes maanden ontmoedigen. Maatschappelijk zijn de reacties op langvoeden veelal afkeurend.

In TIET ZAT – Langer borstvoeden, heel gewoon vertellen moeders uit heel Nederland over hun ervaringen met langvoeden. Zij vertellen over de voordelen en de mooie momenten, maar gaan ook in op veel gehoorde misvattingen over voedingswaarde, bijten, ‘klein houden’ en ‘incest’. De moeders laten ook zien hoe dat eruit ziet: een groter kind aan de borst of twee kinderen van verschillende leeftijd. Het oudste kind in de film is zes jaar. Een kinderarts zet de medische en psychologische aspecten van langer borstvoeden op een rij.

Het initiatief voor de film TIET ZAT komt van een moeder met zelf een baby en een kleuter aan de borst. Zij wordt ondersteund door een team geëngageerde vrijwilligers en het Kenniscentrum Borstvoeding. De film verschijnt op dvd, speciaal voor zorgverleners op consultatiebureaus en kinderafdelingen van ziekenhuizen. Zij krijgen de dvd toegestuurd.

Dit filmpje is een korte versie van TIET ZAT. De makers willen een maatschappelijke discussie losmaken over het belang van een normale, gezonde borstvoedingsduur. Meer weten over borstvoeding? Klik hier>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Win 4 vrijkaartjes voor de première van de film Berend Botje – het mysterie van het ei [winactie]

Vanaf 29 september 2021 is de bioscoopfilm Berend Botje: het mysterie van het ei te …