32 weken zwanger


Je baby
1800 gram en 40 cm lang is je kindje alweer. Wat gaat dat hard! Het gehoor van je baby is nu zo goed dat hij ook dagelijkse geluiden als het dichtdoen van de voordeur, het starten van jouw auto of de gesprekken die je met je partner hebt, kunt horen. Ook als je regelmatig dezelfde cd beluisterd, kan je baby dit horen. Hij zal er na de geboorte misschien zelfs wel op reageren door bijvoorbeeld rustig te worden als je die cd weer opzet. Je baby heeft nu al zijn nageltjes en als hij met een volle bos haar geboren gaat worden, zit die er nu ook op, net zoals zijn wimpertjes en wenkbrauwen.

Het kraakbeen van je kindje begint te verbenen en wordt steeds harder. Dat is allemaal nodig om straks een gezond en stevig kind op de wereld te kunnen zetten. Gelukkig wordt niet al het bot even hard, het schedeltje blijft zacht. Het schedel van de mens bestaat uit meerdere delen, platen eigenlijk. Daartussen zit bindweefsel dat nog naar bot omgezet moet worden. Dat deel is wat we de fontanellen noemen. De fontanellen zorgen ervoor dat de schedelplaten nog gemakkelijk over elkaar heen kunnen schuiven, zodat de baby wat makkelijker geboren kan worden. Ook geven de fontanellen ruimte aan de hersenen om te groeien. Meer dan 50% van het groeien van het hoofd gebeurt namelijk in het eerste levensjaar! Je kan de fontanellen vaak goed zien. Zeker bij kindjes die nog geen haar hebben, kan je achter de kruin een deukje zien zitten, die meebeweegt met de hartslag van het kind. Dat is heel normaal en juist goed ook. Toch vinden veel ouders de fontanellen een beetje eng, omdat ze denken dat er een directe verbinding met de hersenen zit. Dat is gelukkig niet helemaal waar. Over de opening zit een heel stevig vlies en zolang er geen hele gekke dingen gebeuren, is er niets gevaarlijks aan de fontanellen. Gelukkig maar, want de fontanellen zijn pas na zo’n 2 a 3 jaar helemaal dichtgegroeid!

Je lijf
De verloskundige zal je bloeddruk blijven meten. Het kan ook zijn dat ze je urine onderzoekt en eventuele zwellingen in je gezicht of handen controleert. Plotselinge gewichtstoename, hoofdpijn, zwellingen en afname van het gezichtsvermogen kunnen namelijk duiden op pre- eclampsie ofwel zwangerschapsvergiftiging. Dit zorgt voor een (veel) te hoge bloeddruk van de moeder en is nadelig voor zowel de baby als voor de moeder. De verloskundige en de huisarts zijn er daarom in deze tijd extra alert op.

Minder ernstig is de eventuele verandering in je stemgeluid. Doordat de buis van Eustachius wat wijder wordt en daardoor de verbinding met het middenoor en de neusholte wat groter, kan je stem anders gaan klinken. Maar vrees niet, alleen jij kan dit horen.

Angstig
Angsten over de bevalling en over hoe het zal zijn na de bevalling, zijn heel normaal en horen er helemaal bij. Ook al ben je zwanger van je vierde kindje, dan nog kan je je zorgen maken. Iedereen heeft er last van, zelfs bij de meest nuchtere, stabiele aanstaande moeder, kan de paniek ineens naar haar keel vliegen. Praat erover, vertel iemand waar je mee zit, wat je dwars zit, ook al lijkt het nog zo onbelangrijk en zeurderig. In je zwangerschapsclubje zal iedereen je begrijpen. Ook je vriendinnen, die al kinderen hebben, of je moeder zal helemaal snappen wat je bedoelt. Verwen jezelf daarnaast zoveel mogelijk. En vergeet daarbij vooral je voeten niet. Een voetmassage samen met een enkel- en kuitmassage bij de pedicure kan wonderen doen. Goed voor de bloedsomloop en dus tegen de kramp in de kuiten en het voert ook nog eens het overtollige vocht af. Een middagje bij de kapper kan ook zeer ontspannend zijn.

Borstvoedingscursus
Kennis maakt vrij wordt wel gezegd. Als je je onzeker voelt over bijvoorbeeld borstvoeding kan je alvast een borstvoedingscursus doen. Helemaal geen gek idee, want ondanks dat borstvoeding een natuurlijk gegeven is, gaat het niet altijd van een leien dakje en kan het, voor zowel moeder als baby, een frustrerende bezigheid zijn. Een beetje kennis vooraf kan daarom helemaal geen kwaad.

Lees ook:
31 weken zwanger
33 weken zwanger
Alle 42 zwangerschaps- weken op een rij >>>

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Je baby in de 1e maand- de hersenen

Pasgeboren baby Een pasgeboren baby wordt tot de leeftijd van dertig dagen boreling genoemd of …