Talent binnenstebuiten [recensie]

Talent binnenstebuiten van jongerenspecialisten Huub Nelis en Yvonne van Sark is hét boek over het stimuleren en ontdekken van talenten bij kinderen en jongeren tussen de 10 en 25 jaar. Steeds meer ouders en docenten worstelen met de vraag hoe je omgaat met de talenten van kinderen en jongeren. Hoe ontdek je wat echt bij iemand past? En hoe zorg je er vervolgens voor dat iemands talenten ook ontwikkelen?
Huub Nelis en Yvonne van Sark leggen in dit boek uit wat talent is, hoe je het kunt opsporen en kunt zorgen dat je het ontwikkelt. Ontdek de potentie van ieder kind, stimuleer de talenten van leerlingen en studenten.

Recensie
Talent binnenstebuiten is een bijzonder informatief boek voor iedereen die met jongeren te maken heeft, zoals ouders, scholen en bedrijven. Het is een herziene versie van ‘Over de top’ dat in 2012 is verschenen.

Het boek bestaat uit vier delen:
Deel I ‘Wat is talent en hoe word je ergens goed in?’
Dit eerste deel beschrijft wat talent is, wat de samenhang met intelligentie is en hoe je van talent de stap naar excellentie maakt. Persoonlijke eigenschappen, training en motivatie zijn hier belangrijke elementen in, die allemaal een rol hebben in deel 1.

Deel II ‘Hoe kan de omgeving talentontwikkeling ondersteunen?’
Je kan natuurlijk een talent hebben, maar als niemand dat onderkent heb je er ook niets aan. Er staat een heel mooi plaatje in Talent binnenstebuiten dat beschrijft door wie en wat jongeren beïnvloed worden. Ouders en opvoeding kunnen de talentontwikkeling ondersteunen. Maar ook jongeren onder elkaar beïnvloeden elkaar. Wis vooral de rol van het onderwijs niet uit. Ten slotte gaat het tweede deel in op wat succesvolle ondernemingen met getalenteerde medewerkers doen.

Het derde en vierde deel van Talent binnenstebuiten zijn een stuk beperkter van omvang dan de eerste twee. Deel III ‘Van talent naar excellentie?’ gaat in op onderwijs en excellentie in de Nederlandse cultuur. Deel IV ‘Reach for the stars’ beschrijft het omgaan met talenten.

Talent binnenstebuiten wisselt theorie en praktijk op een aangename manier met elkaar af. Het boek bouwt niet voort op één of twee enkele theorieën, maar behandelt een grote hoeveelheid theoretische kaders. Die overigens allemaal ook op een heldere manier gevisualiseerd worden.
De praktijk komt in beeld via ruim twintig interviews met wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven en talenten.


In de bijlage van Talent binnenstebuiten is een mooi hulpmiddel opgenomen, een handleiding hoe je kunt ontdekken wat nu jouw talent is. En dat is niet alleen interessant voor jongeren, maar ook voor ouderen. Je bent immers nooit te oud om je talenten te (her)ontdekken en te benutten!

Mij spreekt het uitgangspunt van talenten in Talent binnenstebuiten heel erg aan. De maatschappij gaat vaak nog heel erg uit van intelligentie en de competenties van mensen, waarbij datgene waar iemand goed in is en plezier aan beleeft nog wel eens uit het oog verloren wordt. Juist het uitgaan van talenten kan volgens mij bijdragen aan gelukkige en succesvolle mensen. Het is een uitgangspunt dat ik graag aan mijn kinderen wil meegeven!

 Talent binnenstebuiten heeft een eenvoudige strakke vormgeving. Dat is ook wel nodig met de ruimte hoeveelheid informatie die in het boek op je af komt. Het boek is gedrukt op zwaar wit papier. Het is echt meer dan de moeite waard om je in het boek te verdiepen. Als ouder om je kind te kunnen ondersteunen in denken over zijn of haar toekomst, en als docent om op een andere manier naar je leerlingen te kijken.

Hier kan je een inkijkexemplaar downloaden.

Talent binnenstebuiten – Huub Nelis & Yvonne van Sark
Informatief boek, paperback, 272 pagina’s, Kosmos Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Coronavaccinatie voor jongeren vanaf 12 jaar met medisch risico

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar met een kwetsbare gezondheid lopen verhoogd risico …