Back to Basics, een geweldig kookboek

Screenshot 2014-12-04 at 07.39.413-sterrenchef Jacob-Jan Boerma verplaatste zich in de thuiskok en zette zijn uitgebreide kennis over ingrediënten en smaak om in eenvoudige recepten. Oftewel, terug naar de basis. Koken met respect voor ingrediënten.

Het boek is ingedeeld in eetmomenten: lunch, voor, hoofd, na en feest. Voor elk moment een toprecept. De verse ingrediënten spelen een hoofdrol; zowel qua smaak als bij de opmaak van het bord. Dankzij de inspirerende voorbeelden voor spectaculaire presentatie van de gerechten zul je gegarandeerd indruk maken op je tafelgenoten. En doordat fotografe Sacha de Boer de gerechten zo prachtig in beeld brengt, loopt het water je alleen al bij het lezen van dit kookboek in de mond.

Recensie
Ik kan niet anders zeggen dan dat het een prachtig kookboek is wat een lust voor het oog is. Zeker bij kookboeken is beeld belangrijk. De recepten zijn uitgangspunt, maar het beeld maakt of je al zin krijgt om het te maken omdat je het echt wil proeven. En dat is met recht gelukt met dit kookboek.

Ik ben zelf dol op kookboeken; ik heb een hele kast vol. Met verjaardagen en kerst staat er standaard ook wel eentje op mijn verlanglijstje. Ik vind het heerlijk om te koken en als inspiratie gebruik ik vrijwel altijd kookboeken. Ik ben eerlijk gezegd nooit zo goed in het precies volgen van recepten. Ik heb best een hoop kookervaring en vind het vooral ook leuk om lekker bezig te zijn met eten en verse ingrediënten. En natuurlijk genieten van het eindresultaat.

Back-2-basics-3

Wonderwel merk ik bij dit kookboek dat ik de recepten wel netjes volg. Dat heeft er zeker mee te maken dat Jacob-Jan Boerma een 3-sterrenchef is en dat je niet zomaar gaat rommelen met zijn wijsheid. Maar ook met de heldere en duidelijke uitleg. Ook daar geen poespas.

Back-2-basicsHet is een kookboek waar heel veel mensen mee uit de voeten kunnen. Er zitten eenvoudige en moeilijkere recepten in, gezondere en wat minder gezonde gerechten. De recepten zijn over het algemeen goed te volgen. Er is tevens een goede balans tussen zoete en hartige gerechten. Wat mij verrast, is dat er ook veel recepten tussen zitten die voor de meerderheid van de diëten mogelijk zijn om te nuttigen. Denk aan gerechten zonder koolhydraten en zonder geraffineerde suikers. Helemaal leuk!

Het enige minpuntje vond ik het hoofdstuk Feest. Hier staan 8 recepten voor acht verschillende kleinere hapjes. Deze hapjes zijn mijns inziens alleen niet zo heel feestelijk en nog redelijk bewerkelijk. Jammer, want ook op feestjes kook ik altijd voor al het bezoek en zou ik graag wat leuke nieuwe tips voor hebben. Dus mijn tip voor deel 2: pak dan extra uit met feestelijke en spectaculaire hapjes die niet te bewerkelijk zijn.

Mijn favoriete gerechten uit dit boek:

  • Salade aarde & zee. Het is niet de snelste en makkelijkste salade die je kunt bedenken, maar hij is wel geweldig lekker. De moeite waard dus voor een heerlijk zondagmiddag.
  • Rode biet met geitenkaascrème en kruiden. Klassieke combinatie die keer op keer heerlijk is. En supermakkelijk om te maken.
  • Forel in folie. Wederom super makkelijk om te maken en vol met smaak. Simpel en lekker; wat wil je nog meer?
  • Frambozen – aardbeientaart. Zonder ongein: een van de lekkerste toetjes / taarten die ik ooit gegeten heb.

Back to Basics – Sacha de Boer & Jacob-Jan Boerma
Bekijk op bol.comKookboek, recepten, hardcover, 176 pagina’s, Van Dishoeck
Bestel dit boek hier >>>>

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

Het vegetarische kinderkookboek

Sinds de KCC zijn mijn dochter en ik ‘flexitariërs’, wat mij beter bevalt dan haar… …