Moeder nog steeds aan de top van het huishouden

moeder maakt huishouden schoonGeëmancipeerd of niet, in 70 procent van de gezinnen is moeder nog steeds degene die het meest schoonmaakt in huis. Dit staat in schril contrast met de zes procent van de gezinnen waar de vader des huizes deze taak het meest op zich neemt. Dit blijkt uit onderzoek van Plenty onder 500 jonge Nederlandse gezinnen met kinderen onder de 10 jaar, uitgevoerd door PanelWizard.

3 weken full time schoonmaken
Gemiddeld wordt er in een huishouden met jonge kinderen per dag anderhalf uur besteed aan schoonmaakklusjes. Dat is 560 uur per jaar, oftewel meer dan drie weken fulltime poetsen. Toch geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat er in hun huishouden eigenlijk vaker schoongemaakt moet worden. Om de schoonmaakstrijd tegen vuil en vet een stuk makkelijker te maken, lanceert Plenty de ‘Active Wipe’: een innovatief papieren huishouddoekje met geïntegreerde allesreiniger. Hierdoor worden de dagelijkse schoonmaak momenten een stuk aangenamer. Wil jij kans maken op een jaar lang gratis Active Wipe? Kijk hier voor onze winactie>>

Bezint eer ge aan kinderen begint
Kinderen blijken de grootste smeerpoetsen in huis te zijn, maar in slechts een derde van de gezinnen met kinderen onder de 10 jaar helpen zij bij de dagelijkse schoonmaakklusjes. Tijdens het spelen (47%), knutselen (17%) en eten (17%) maken zij de meeste troep. Het grootste deel van de jonge gezinnen besteedt dan ook veel meer tijd aan de dagelijkse schoonmaakklusjes dan voordat er kinderen waren. Dit lijkt een zware last, want de helft van de Nederlandse gezinnen geeft aan behoefte te hebben aan meer hulp in de huishouding. Maar lang niet iedereen kan of wil zich die luxe permitteren: slechts één op de zeven gezinnen heeft een schoonmaakster.

Keuken schoonmaken meest tijdrovend
Het schoonmaken en opruimen van de keuken na het eten neemt per dag de meeste tijd in beslag, zegt 52% van de respondenten. De keuken-/eettafel is ook één van de plekken waar veel viezigheid ontstaat. Het is dus geen verrassing dat de favoriete hulp in de huishouding het vaatdoekje is (91%), op de voet gevolgd door de stofzuiger (84%) en de dweil (52%). Helaas gaat het gebruik van het favoriete vaatdoekje wel gepaard met irritatie. De helft van de ondervraagden geeft aan zich vaak te ergeren aan ‘vieze’ vaatdoekjes, die lastig schoon te krijgen zijn na het verwijderen van vet en plakkerig vuil.

Trotse Moeders mag 3x een jaar lang gratis Plenty Active Wipe weggeven. Wil jij hier ook kans op maken? Bekijk hier onze winactie>>

Lees ook:
Win een berg schoonmaakdoekjes
Vernieuwde AJAX is goed voor het milieu
Gebruik de Bavetton tijdens het eten en alles blijft schoon!

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Kids in huis: pas er je interieur op aan!

Wie kinderen heeft, kent het ongetwijfeld: het kost je meer uren huishouding dan voorheen. Logisch, …