Het grote receptenboek tegen verveling [recensie]

IMG_2027Toen Martena Duss een origineel cadeautje wilde geven bij een geboorte, had ze een even eenvoudig als geniaal idee: een groot receptenboek tegen verveling. Weet je niet wat te doen? Maak een gezelschapsspel van groenten. Pimp op unieke wijze je fiets of ontdek de wereld door een bontgekleurde caleidoscoop. Kruip in een iglo, maak zelf ijslolly’s of ga op zoek naar dierensporen. De fantasie van Martena Duss zorgt ervoor dat verveling nooit meer vervelend zal zijn – niet voor volwassenen en niet voor kinderen.

Recensie:
Al hoewel onze zoon ‘in onze ogen’ toch voldoende speelgoed heeft waar hij zijn tijd kostelijk mee zou moeten kunnen vullen komt hij regelmatig naar ons toe met de vraag ‘wat kan ik doen?’.

Laatst was ik toevallig op een symposium wat ging over de creatieve ontwikkeling van mensen en het ging ook over het nut van verveling bij kinderen. Het blijkt een belangrijk element te zijn in de creatieve ontwikkeling. Een kind dat zich verveelt schijnt een grote aanspraak te doen op zijn of haar eigen creativiteit. En nu ik dit weet zie ik het ook steeds vaker bewust gebeuren. Als onze kinderen zich vervelen duurt dit meestal maar kort en zijn ze vaak voor ze het door hebben al met iets bezig of met wat voorwerpen die ze tegen komen aan het fröbelen.

IMG_2031

Het grote receptenboek tegen verveling sluit hier naadloos op aan. Het boek bevat zo’n tachtig ideeën tegen verveling. De recepten lopen nogal uit elkaar qua activiteit. Het gaat van vier op een rij spelen tot een lampenkap maken. Het zijn recepten om iets te knutselen en om iets te maken, maar ook staan er leuke experimenten in. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je verschillende kleuren voedingskleurstof in een glas water doet? Maar ook staan er recepten in om mayonaise, ketchup en mosterd te maken.

IMG_2029
Op een ochtend sprak onze zoon mij op een boze toon toe toen ik een lege wc-rol weg wilde gooien. Dat had hij nodig voor zijn recept, onze dochter herhaalde dat en zei dat zij ook wc-rollen nodig had. Er staat namelijk een leuk recept in het boek om van een wc-rol een uil te maken.

IMG_2043

De recepten worden kort en bondig beschreven en in een groot lettertype, wat het voor onze zoon, die leert lezen, goed te volgen maakt. Ook worden de recepten ondersteund met getekende platen om de tekst te illustreren. Vaak is het een indruk van het eindresultaat.

IMG_2028 IMG_2030

Voor in het boek staat een inhoudsopgave met alle recepten, deze hebben een leuke naam gekregen welke veelal direct tot de verbeelding spreken. Het is een leuk boek met veel verschillende recepten. Persoonlijk spreekt de variatie tussen recepten om iets eetbaars te maken en recepten om iets te knutselen mij erg aan.

Het grote receptenboek tegen verveling – Martena Duss
Hardcover, 144 pagina’s, uitgeverij Manteau
Bestel dit boek hier >>>>

About Lara Bellis

lbellis@xs4all.nl'
Mijn naam is Lara Bellis en ik ben 31 jaar. Ik woon samen met mijn man en onze kinderen Arthur (5) en Felien (2) in Amersfoort. Naast Trotse Moeder ben ik muziektherapeut en als zelfstandige breng ik muziektherapie aan huis bij volwassenen met een verstandelijke beperking en ook aan kinderen met autisme.

Check Also

Zo kleed je je eettafel gezellig aan voor het kerstdiner

De kerstdagen zijn weer in aantocht en dat betekent: het kerstdiner! Mag jij dit jaar …