De onderwaterzwemmer

9789025444310-de-onderwaterzwemmer-l-LQ-fBij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied, in het laatste oorlogsjaar, raakt de veertienjarige Tin van Heel zijn vader kwijt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaard waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw, het noodlot opnieuw dreigt, voelt hij dat de tijd gekomen is om alles recht te zetten.

Recensie
1944: Tin raakt zijn vader kwijt in het water. Zijn vader wordt niet meer teruggevonden. Tin keert alleen terug naar zijn moeder die zijn schuldgevoel alleen maar versterkt en hem het gevoel laat houden dat niet hij, maar zijn vader terug had moeten komen.

1974: Tin is getrouwd en heeft een dochter. Zijn vrouw kon niet meer kinderen krijgen en werkt als schooljuf. De school heeft een albinojongen in Afrika financieel geadopteerd en zij wil dolgraag met Tin die jongen opzoeken. Het wordt een reis waarin Tin weg gaat van zijn houvast, waarin de herinnering aan het verlies van zijn vader terugkomt en waarin hij er nog een traumatische ervaring bij krijgt.

onderwaterzwemmer-thomese-recensie-trotse-moeders-3

De emoties en gedachten van Tin worden uitgebreid beschreven en het is schrijnend om te lezen hoe de schade van de ervaring als 14-jarige, versterkt door hoe zijn direct omgeving daarmee omging, het leven van de 44-jarige Tin in alles beïnvloedt.

2004: Tin heeft een ruggenwervel gebroken bij een val in Cuba, waar hij de Afrikaanse ‘adoptie’ jongen opzoekt. Hangend in een soort korset, met veel pijn, komen alle herinneringen en gevoelens terug. Vooral het gevoel dat hij al vanaf 14 niet meer leefde, omdat hij eigenlijk niet degene was die door had moeten leven, nog versterkt door wat hij in Afrika meemaakte (en wat ik hier niet uit de doeken ga doen).

onderwaterzwemmer-thomese-recensie-trotse-moeders-4

Toch komt er een soort positief einde aan dit boek over een leven vol schuldgevoel en gemis, wat de hoofdpersoon ook enorm gegund is. Als lezer is het pijnlijk om te zien hoe beschadigd de hoofdpersoon is, hoe hij lijdt aan onterecht schuldgevoel en hoe dat zijn latere keuzes en handelingen heeft beïnvloedt.

Een prachtig, indrukwekkend boek.

De onderwaterzwemmer – P.F. Thomése
Bekijk op bol.comHardcover, 256 pagina’s, uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

onderwaterzwemmer-thomese-recensie-trotse-moeders-

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …