Een muur vol herinneringen en andere verhalen [recensie]

Elk uur, zegt Doerr, over de hele wereld, verdwijnen er ontelbare herinneringen. Maar tegelijkertijd dringen kinderen de duisternis terug met hun nieuwe herinneringen en bouwen zo een nieuwe wereld.

 
Recensie
Als je onder de indruk was van de bijzondere debuutroman van een schrijver, is het spannend om een nieuw boek van deze schrijver te gaan lezen. Want kan het dan niet bijna anders dan tegenvallen?
Zeker als het een bundel met korte verhalen betreft, terwijl je eigenlijk niet van korte verhalen houdt omdat je daar vaak enige diepgang in mist? Ik heb er daarom ook een poosje tegenaan zitten hikken om me te verdiepen in de bundel Een muur vol herinneringen en andere verhalen van Anthony Doerr.
Er staan zeven verhalen in de bundel, korte verhalen van wisselende lengte, een paar pagina’s tot zo’n tachtig  pagina’s. In alle verhalen staat het geheugen van de mens en de herinneringen die we ons hele leven meenemen centraal. De meeste verhalen zijn opgedeeld in kortere fragmenten en hoofdstukken.
Het titelverhaal ‘Een muur vol herinneringen’ gaat een jongen uit Zuid-Afrika komt achter het geheim van een oude vrouw met Alzheimer. ‘Dorp 113’ gaat over de bouw van een Chinese dam en een verdronken dorp. ‘De Nemunas’ beschrijft de ervaringen van een Amerikaans tienermeisje dat na het overlijden van haar moeder bij haar grootvader in Litouwen gaat wonen. In het laatste verhaal, ‘Het diepe’, gaat een kwetsbare jongen  op zoek naar de liefde.
Ik heb nog niet alle verhalen gelezen, maar ben tot nu toe vooral onder de indruk van ‘Hiernamaals’. In dit verhaal staat een oude vrouw, Esther, centraal. Zij heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd én zij heeft epilepsie. Tijdens haar epileptische aanvallen heeft zij visioenen. In haar vroege jeugd over haar ouders en nu over de andere meisjes in het weeshuis waar zij tijdens de oorlog in Hamburg woonde.
Ik begrijp heel goed waarom Anthony Doerr voor deze verhalenbundel verschillende literaire onderscheidingen heeft gekregen. De verhalen zijn allemaal bijzonder mooi en gevoelvol geschreven. Al zijn het korte verhalen, Doerr weet hier wel diepgang in aan te brengen. De verhalen raken en blijven nog lang hangen.
Een muur vol herinneringen en andere verhalen is voor mij voldoende reden om binnenkort ook Doerrs tweede roman ‘Bevroren dromen‘ te gaan lezen!
Een muur vol herinneringen en andere verhalen – Anthony Doerr
Korte verhalen, paperback, 272 pagina’s, The House of Books
Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Big Brain Academy: Knappe Koppen voor Nintendo Switch [recensie]

Deze Trotse Moeder heeft nu een keer een game om helemaal zelf te spelen: Big …

Share
Share