Leespluim april: Het muizenhuis

Hoe kan het ook anders…. De Leespluim van april 2012 gaat naar Het muizenhuis. Het boek is bedacht, gemaakt en ook geschreven door Karina Schaapman en een regelrechte hit in Nederland.

Juryrapport:
U heeft er wellicht wel eens een gezien in een museum: een grote antieke kast, zoals er wel meer zijn, maar als je de deuren opent zie je geen planken met servies- of linnengoed, maar een compleet ingericht herenhuis, van kelder tot zolder, in miniatuur. Tot in de kleinste details zie je de hele inventaris zoals die in de huizen van welgestelde burgers aanwezig was. Een kostbaar bezit, zo’n poppenhuis. Heel wat minder kostbaar is het huis waar Sam en Julia wonen, Het Muizenhuis.

Stelt u zich voor, een bouwwerk van kartonnen dozen en papier-maché, drie meter hoog, twee meter breed en een meter diep, met kamers in allerlei soorten en maten. Op het schutblad staan er enkele afgebeeld, tot in de kleinste details ingericht en bewoond door muizen van zo’n tien centimeter groot. En als het u zo vergaat als mij, bent u voorlopig nog niet uitgekeken. Dan moet het verhaal nog beginnen, het verhaal van Julia, eigenwijs en nieuwsgierig, die met haar moeder in een klein kamertje zeshoog-achter woont en de verlegen en brave Sam die met zijn ouders, broertjes en zusjes middenvoor woont.

Over Sam en Julia gaan de kleine gebeurtenissen die de twee muizen meemaken en die ook gewone kinderen kunnen beleven. Zoals een geheime hut onder de trap in het grote trappenhuis, meehelpen met de was, pannenkoeken bakken bij oma, boodschappen doen bij de bakker en in De Winkel van Sinkel, de verjaardag van Sams kleine nichtje vieren. Neem nou de grote foto van die verjaardag: de jarige in een kinderstoel, een taart met twee kaarsjes op de tafel, allerlei serviesgoed, een boekenkast, stoelen en een bank, schilderijtjes aan de muur, een telefoon, ballonnen, slingers en op de vloer allerlei kinderspeelgoed. Onder de foto, twee pagina’s breed, de tekst van het verhaaltje.

De kinderen en de volwassenen die het boek lezen, kunnen zich eindeloos bezig houden met het bekijken van de foto’s waarop zoveel te zien is. En Sam en Julia, die hebben aan het einde van de dag het heerlijke vooruitzicht dat ze morgen weer in hun geheime hut kunnen spelen en er nieuwe dingen te beleven zullen zijn.

Het muizenhuis – Sam & Julia  – Karina Schaapman
Voorleesboek, Hardcover, Rubinstein
Bestel dit boek hier via bol.com>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …