Neurie als je de woorden niet kent [recensie]

De negenjarige Robin groeit op in een welvarend blank gezin in Johannesburg ten tijde van de Apartheid. In hetzelfde land, maar een wereld van verschil, woont Beauty, een Xhosa vrouw. Ze woont in Transkei waar ze haar kinderen alleen opvoedt. Hun paden kruisen elkaar door de gewelddadige studentenopstand in Soweto, waarbij Robins ouders omkomen en Beauty’s dochter wordt vermist. Beauty wordt ingehuurd als Robins kindermeisje. Bij haar vindt Robin de liefde en genegenheid die ze van haar ouders nooit kreeg. Wat zal er gebeuren als Beauty haar eigen dochter terugvindt?

Recensie
Het 9-jarig meisje Robin, groeit op in een welvarend blank en warm gezin. Beauty is een Xhosa, zwart en voedt haar kinderen alleen op. Het verhaal speelt zich af in Soweto, in Zuid-Afrika, tijdens de studentenopstand in de zeventiger jaren.

De ouders van Robin worden vermoord, en Beauty’s dochter wordt vermist. Beauty laat haar twee zoons achter om haar dochter op te zoeken, in een land waar blank en zwart aparte regels en gewoontes hebben.

Het verdriet en kracht van deze twee hoofdpersonen is duidelijk voelbaar bij het lezen. Alles is zo beschreven dat je als lezer met ze mee gaat. Robin wordt door haar Tante Edith in huis genomen, maar zij wil terug naar haar werk, als stewardess. Robin en Beauty krijgen met elkaar te maken, omdat Beauty ingehuurd wordt als haar kindermeisje. Het is de enige manier voor haar om aan een pasje te komen, om overdag zich op,straat te kunnen begeven.

Ondertussen zoekt ze op alle mogelijke manieren naar haar dochter, waarbij ze ook met niet al te beste mensen in aanraking komt. Robin probeert haar zoveel mogelijk te helpen, al moet ze dat voorzichtig doen, omdat Beauty haar hier buiten alle gevaren wil houden.

Zal ze haar dochter vinden, en wat gebeurt er dan met Robin? Een beetje geschiedenis van de rassenstrijd zit er ook in verweven.

Het boek bevat 441 pagina’s, die in een adem uitgelezen kunnen worden. Mij heeft het van de eerste tot de laatste pagina geboeid, in beslag genomen en me er bij betrokken gevoeld. Hulde aan de schrijfster. Er is maar én ding jammer dat het uit is. Een geweldige aanrader.

Neurie als je de woorden niet kent – Bianca Marais
Paperback, 448 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …