Alleen op de kermis

‘Wat een volk op de kermis.
Daar loop ik niet graag tussen,’ zegt mama.
Juul wijst naar de draaimolen.
Mama kijkt in haar tas.
‘Je kan nog één rit,
meer niet hoor.’
Haar hand trilt.

Juul is graag op de kermis.
Maar opeens is mama weg.
Juul is alleen op de kermis.
Hij moet mama vinden.

Recensie
Lezen is leuk, als het boek dat je leest maar een goed geschreven is. Net zoals dat belangrijk is voor volwassen, geldt dat ook voor kinderen. Alleen op de kermis is een spannend boek voor de eerste lezers vanaf zes jaar. Geschreven op AVI-niveau M4 wat inhoud dat je kind dit ongeveer halverwege groep vier zelfstandig kan lezen.

Juul gaat met mama naar de kermis en het is al snel duidelijk dat de moeder van Juul niet zo dol is op de drukte die een kermis met zich meebrengt. Juul vermaakt zich eigenlijk wel… Tenminste, totdat hij mama in de drukte kwijt raakt en haar niet weer kan vinden. Zoekend naar zijn moeder op de kermis, komt Juul in allemaal onverwachte en soms ook best enge situaties terecht. Want als je verdwaald bent en je loopt alleen langs het spookhuis, dan komt dat nog angstaanjagender over!

De prenten spelen in Alleen op de kermis ook een belangrijke rol en geven de sfeer goed weer. Van gezellige drukte in het begin van het verhaal, tot echte radeloosheid bij Juul. Het spookhuis en de omgeving zijn op gepaste wijze geïllustreerd en stralen duidelijk de sfeer van een echt spookhuis uit. Bij elke kermisattractie proef je de specifieke sfeer in de tekeningen. Het kleurgebruik is helder en de prenten zullen de jonge lezers vast aanspreken en moeilijk is het niet meer je een voorstelling te maken van hetgeen zich afspeelt op de kermis.

Absoluut een aanrader voor de jonge lezertjes die van de kermis en een spannend boek houden. Wie weet dat kinderen dan ook beter begrijpen waarom mama’s en papa’s hen altijd in de gaten willen houden op dit soort drukke evenementen!

Alleen op de kermis – Claire de Lombaert
Leren lezen, hardcover, 32 pagina’s, De Eenhoorn
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share