Boeren Graskaasdag

Op 2 juni a.s. word de jaarlijkse Boeren Graskaasdag gehouden in Woerden. De graskaasdag word gezien als de start van het kaasseizoen. Voor het eerst wordt de Boeren Graskaasdag groots gevierd. Jong en oud zullen zich de hele dag kunnen vermaken in het centrum van Woerden. Er zal een herder met schapen door de stad trekken. Maar men kan ook boerenjongens met handkarren vol met kaas tegenkomen. Tevens zullen diverse muzikanten door de binnenstad van Woerden trekken.

Rond 10u is de start van de Graskaasdag. Vanaf de Emmakade zal een stoet met kaasbrikken (antieke boerenkarren met een paard ervoor) en oldtimer tractoren vertrekken naar de markt op het Kerkplein. Op het Kerkplein zal het “boerengoud” geveild worden door Jacques de Koning. Deskundig commentaar zal geleverd worden door kaaskeurmeester/publicist Jos van Riet.
Het pronkstuk van de veiling is net als voorgaande jaren een stuk boerenkaas van 15o kilo met het formaat van een tractorwiel. De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar de actie Geef een Koe Oeganda, van de stichting Heifer Nederland. Heifer Nederland helpt plattelandsgezinnen in onder meer Oeganda met vee en voorlichting aan een beter bestaan. De boerderijdieren zijn een levende lening, die wordt afgelost met nakomelingen van de koe of de geit. Zo wordt doorlopend gewerkt aan een betere plattelandseconomie.

Voor ieder wat wils
Ook kazen van gangbaar formaat en kleine kilokaasjes worden verhandeld. Het publiek mag tussen de bedrijven door ook zelf kazen keuren en kopen. Maar er wordt niet alleen kaas aangeboden. Zo kan men ook allerlei boerderijzuivel kopen en op een terras kan men boerenroomijs en ijstaart proeven. Er zal ook een speciale zuivelbar aanwezig zijn.

Kindererf
Voor de jeugd zal naast de Petruskerk een speelplein ingericht worden. Hier kunnen kinderen deelnemen aan spelletjes en wedstrijden. Men kan hier o.a. juklopen, kaas sjouwen over een hindernisparcours, koe melken en klompen-ski-lopen. Ook zal er een springkussen aanwezig zijn.

Rijtoer
Vanaf 13u kunnen bezoekers in een rijtuig stappen voor een 20 minuten durende stadstoer. Leden van Het Gilde geven deskundig commentaar op de plekken waar de historie van kaasstad Woerden werd geschreven.

Kaaszomer
De wekelijkse boerenkaasmarkt (iedere woensdagochtend bij de kaasmarktbel) zal van 6 juni 2012 t/m 15 augustus  2012 een heus schouwspel worden voor toeristen en stadsgenoten. Vanaf 11u kan men de kooplui in witte jassen aan zien komen. Boeren voeren hun kazen aan op platte karren achter antieke tractoren. Het loven en bieden wordt door een deskundige commentator toegelicht. Om 12u schrijft de marktmeester de marktnoteringen op, op de steen onder de kaasmarktbel.

Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.
Share
Share