Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag (in 1985) en Parijs. Laure stalt objecten uit die haar helpen haar verleden onder ogen te komen.

Inhoud
Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan is een beeldend geschreven liefdesverhaal, gesitueerd in Praag ten tijde van de Koude Oorlog.

Parijs, het heden. Het museum van verbroken beloftes bevat objecten die zijn gedoneerd – een cakeblik, een bruidssluier, een babyschoentje – en symbool staan voor rouw of verraad. Het is een plek van verlies en hoop: bezoekers komen er om het verleden te verwerken en zo verder te kunnen met hun leven. Ook Laure, de directeur en curator, heeft enkele objecten in het museum uitgestald.

Praag, 1985. Laures vader is net overleden en zij vertrekt naar Praag om daar als nanny te gaan werken. Maar het leven achter het IJzeren Gordijn is saai en grijs, met een ondertoon van gevaar. Laure kan het politieke klimaat nauwelijks doorgronden. Totdat ze een jonge dissidente muzikant ontmoet. Haar verliefdheid heeft verregaande gevolgen voor hen beiden. Pas jaren later kan Laure haar verleden onder ogen komen.

Het museum van verbroken beloftes is geschreven door Elizabeth Buchan. Het is uitgegeven als paperback van 388 pagina’s door uitgeverij Ambo|Anthos. Bekijk / bestel dit boek hier >>>>

Mening
Parijs,het heden. Laure heeft een museum met objecten die gebracht zijn door mensen met voor ieder een eigen reden. Verdriet, verraad, allerlei emoties liggen er aan ten grondslag. Bezoekers komen er vaak om hun verdriet te verwerken, en met hun leven verder te kunnen. Laure en haar medewerkers vangen,indien nodig deze mensen op. Zelf heeft ze ook enkele objecten in haar museum liggen.

Praag’85.
Laures vader is overleden, en ze besluit om naar Praag te gaan,om daar als nanny te gaan werken. Dat gaat haar goed af,maar daarnaast is haar leven saai en grijs. Tijdens een bezoek aan een poppentheater, ontmoet ze daar Tomas. Deze speelt hier ook in mee,en zingt en speelt protesterende liederen,gericht tegen het regime van Het Ijzeren Gordijn. Ze worden hevig verliefd,maar Laure krijgt ook steeds meer te maken met het regime, een politiek die zij niet begrijpt . Hun verliefdheid kent verregaande gevolgen voor hun beiden

Als lezer wordt je meegenomen van Parijs naar Praag. Dat was even wennen,maar de samenhang tussen deze twee steden,wordt steeds duidelijker, en neemt ook de spanning toe.
Al lezende krijg je een stukje inzicht in het leven in een regime,de spanning en de afwisseling maken dit tot een zeer aan te raden boek,wat ook nog prettig leest.
Voor mij krijgt het als cijfer een 8.

Veel leesplezier van een
Trotse Oma van 7 kleinkinderen.

 

Share

About oma Adrie

acpm@gmail.com'

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share