roman

De Prendergast Road Kronieken

Kate Hunters zoon is geweigerd voor de enige fatsoenlijke school in de buurt, maar ze vertelt aan wie het maar horen wil dat hij is toegelaten. Op hectische momenten – en dat zijn er veel – vergeet ze haar dochter Flo uit de auto te halen of de draagwieg van het trottoir op te pakken. En Kate is vaak onredelijk tegen haar echtgenoot Robert, die op zijn beurt diep in de problemen zit op de school waar hij lesgeeft. Roberts moeder springt vaak bij, hoewel ze eigenlijk heel andere opvattingen heeft over opvoeding en het levensgeluk van haar zoon.

Feilloos en lichtvoetig registreert Sarah May in De Prendergast Road Kronieken de scheefgroei van het veeleisende moderne leven.

Recensie
Bovenstaande door de uitgever samenvattende omschrijving, doet het boek De Prendergast Road Kronieken absoluut geen recht. Behalve een scherpe omschrijving van een periode uit het leven van het gezin van Kate en Robert, worden ook andere huizen uit de Prendergast Road gevolgd en ook die relaties onderling worden haarscherp uit de doeken gedaan. Een soort Desperate Housewives, maar dan in Londen. Hele herkenbare situaties en gedragingen – mijn zoon zit ook op een school waarvoor hij al bij geboorte aangemeld moest worden -, maar dan zodanig uitvergroot dat het zowel schrijnend als komisch werd.

Na aanvankelijk steeds terugbladeren naar wie-bij-wie-en-waar hoort, ga je al na een paar hoofdstukken “meeleven” met de bewoners van een aantal huizen in een straat in Londen. Gezinnen met problemen met werk, relatie, familie en kinderen, maar die vooral bezig zijn met hoe ze zich moeten gedragen om “erbij te horen”, wat ze aan moeten, wat ze wel/niet moeten zeggen en doen, waar ze hun boodschappen doen, wat “in” is, welke school hun kind moet gaan, enzovoort. Voor wie denkt dat het vergezocht is, draai eens een weekje mee in ’t Gooi…

Het boek De Prendergast Road Kronieken leest lekker weg, is vlot geschreven met humor en boeiende ontwikkelingen. Voor moeders die het gevoel hebben 27 verschillende banen tegelijk te moeten doen (kok, moeder, echtgenote, psycholoog, verpleegkundige, huishoudster, loodgieter, et cetera) een heerlijk boek om te zien hoe het andere moeders vergaat, die naast al hun “banen” als belangrijkste verantwoordelijkheid lijken te hebben om precies in het perfecte plaatje te passen.

De Prendergast Road Kronieken – Sarah May
Roman, hardcover, 303 pagina’s, Signatuur

Lees ook:
Turbo mama
De Opvolger

Een lang weekend

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.
Share
Share