Citostress

Ieder jaar komen alle kinderen van groep 8 mét hun ouders in dezelfde snelkookpan terecht. In dit laatste basisschooljaar moet het gebeuren: een zo hoog mogelijke Cito-score waarmee de toelating kan worden bevochten tot de beste middelbare scholen. Kinderen zijn er van doordrongen dat dit het jaar is waarin ze echt moeten presteren, ouders hebben er haast een dagtaak aan om hun kroost te steunen en te begeleiden. 

cito-stress-2

In de documentaire NCRV 2Doc: Citostress (vanavond om 20.25 uur te zien op NPO 2) worden leerkrachten, kinderen en ouders van de groepen 8 gevolgd van een ‘witte’ school en van een ‘zwarte’ school in Rotterdam. Op de ene school houden de ouders nauwlettend de prestaties van hun kinderen in de gaten en schakelen extra buitenschoolse Cito-training. Op de andere school laten de ouders van de andere school veel meer van het advies van de leerkracht afhangen en wordt alleen in de klas voor de eind-Cito geoefend.

Alle kinderen en hun ouders hebben hun eigen uitdagingen in dit jaar. Thijs’ entreetoets viel enorm tegen; hij heeft nu wekelijks Cito-training om boven het gevreesde vmbo-niveau uit te komen. Lesly scoort te laag voor de school waar hij, gesteund door zijn moeder, per se heen wil, en moet een test doen om misschien toch te worden toegelaten. En Farah’s moeder doet haar uiterste best om haar dochter te ondersteunen, maar begrijpt eigenlijk zelf nog te weinig van het Nederlandse schoolsysteem.

cito-stress-3

Citostress wordt uitgezonden op het moment dat de Citotoetsen op de Nederlandse scholen beginnen. De eindtoets is vanaf dit jaar verplaatst van februari naar april. Daarmee is het oordeel van de onderwijzers leidend geworden in het leerlingadvies voor het middelbaar onderwijs. Er is echter geen aanwijzing dat leerlingen door deze wetsverandering minder stress rondom de Citotoets zullen ervaren. Wanneer ze op hun eindtoets anders scoren dan verwacht, is de onderwijzer op de basisschool namelijk verplicht het advies te heroverwegen.

Citostress laat haarfijn zien dat groep 8 het jaar is geworden waarin de eerste, allesbepalende stappen voor een goede toekomst gezet dienen te worden.

NCRV 2Doc: Citostress is een documentaire van regisseur Ingeborg Jansen en wordt geproduceerd door Zeppers Film + TV. De film is mogelijk gemaakt door een bijdrage van CoBO.
NCRV 2Doc: Citostress is te zien op maandag 20 april, 20.25 uur, NPO 2

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Harry Benson: Shoot First [DVD-recensie]

Harry Benson: Shoot First geeft een uitgebreid beeld van de illustere carrière van de productieve …

Share
Share