Eten voor kinderen verleidelijk maken

Je kunt nog zo veel vrolijke kinderkookboeken in de kast hebben staan. Maar als je kind een lastige eter is, heb je er weinig aan. Kinderkookexpert en schrijver Fiona Faulkner onthult in 25 dingen die kinderen niet lusten…en hoe je er 24 toch verleidelijk maakt een scala aan trucs en recepten waarmee ze, door middel van haar populaire workshops, de eetgewoontes van talloze kinderen heeft veranderd. Haar techniek laat kinderen op een relaxte, speelse wijze, en in hun eigen tempo, kennis maken met eten.

De dingen waar de meeste kinderen – en dus ouders – moeite mee hebben tijdens etenstijd komen aan de orde. Van paprika tot prei, van vruchten tot vis. Voor elk ingrediënt vind je niet alleen twee heerlijke recepten, maar ook uitgebreide informatie: Waarom zou je kind het moeten eten? Hoe laat je je kind ermee kennismaken? Tevens wordt voor elk gerecht een pimpversie voor volwassenen gegeven.

De schrijfster Fiona Faulkner is geen chefkok en ook geen voedingsdeskundige. Fiona is simpelweg een moeder met een uniek verhaal. Ze kreeg het voor elkaar haar zoontje van groente- en fruithater om te toveren tot een heuse mini-foodie. Na maanden van tranen, driftbuien en heel veel uitgespuugd eten, begon ze te bestuderen hoe en waarom kinderen eten zoals ze eten, en het effect dat ouders hebben op het eetgedrag van hun kind. Zo lukte het haar om de eetgewoonten van haar zoon te veranderen. En die van de rest van haar familie, en de familie van haar familie, en de familie van haar vrienden…

Recensie
Het kookboek ziet er mooi en aantrekkelijk uit. De foto’s bij de recepten nodigen uit om deze zelf uit te proberen. De beschrijving van de recepten is duidelijk weergegeven. Nu zijn mijn kinderen ook best wel kieskeurig met het eten. Dus reden des meer, om de recepten zelf uit te testen. Samen met mijn kinderen (2 jaar en 5 jaar) hebben we 3 recepten uit dit boek gemaakt. Allereerst gingen we Avocado-ijs maken. Beide zijn dol op ijs, dus leek me dit een zeer geschikt recept om uit te proberen. Ik liet de kinderen zelf de avocado’s uitlepelen en de slagroom, suiker, limoensap in de blender doen. Wat vonden ze het leuk om zelf ijs te maken. Toen alles klaar was, wilden ze de schaal uitlikken. Mijn zoon vond het heerlijk, maar mijn dochter vond het vies. Daarna was het 4 lange uren wachten totdat het ijs eindelijk uit de vriezer kon. Ongeduldig stonden mijn zoon en dochter bij de vriezer heen en weer te springen. Ze konden amper wachten totdat ze het ijs mochten proeven. En daar was dan eindelijk het moment….lusten ze het of niet?
De kinderen vonden het ijs heerlijk! En niet alleen de kinderen…ook mijn man en ik vonden het ijs overheerlijk. We gaan het Avocado-ijs zeker vaker maken. Dit is voor herhaling vatbaar!

Als tweede gaan we Roze Pap maken van appels, aardbeien en frambozen en havermout. Ik laat de kinderen de aardbeien en frambozen schoonmaken en de appels in stukjes snijden ( nadat ik de appel zelf in schijfjes heb gesneden). Daarna mogen ze alles in de pan gooien, zodat het een paar minuten kan pruttelen op het vuur. Vervolgens gieten we alles in de blender, om vervolgens het weer in de pan te gooien om er met melk en havermout  een Roze Pap van te maken. De kinderen genieten zichtbaar van het feit dat ze zoveel mee mogen helpen. Nu ze het zelf hebben gemaakt, zijn ze extra nieuwsgierig naar het resultaat…dus snel proeven. Helaas blijkt dat ik de enige ben die het lekker vind. Zelf mijn man vind de roze pap écht niet lekker.

Tot slot maken we Hartige muffins met prei en kaas. Het eindresultaat zag er in mijn ogen echt lekker uit. Maar mijn zoon keek ernaar en zei :”Bah! Wat zit er eigenlijk in, sla ofzo?” Dat ga ik echt niet eten! Ik uitleggen dat er prei in zit, maar dat het wel heel erg lekker is. Hij nam een muizehapje ervan en zei :”Dat vind ik echt niet lekker!” En at vervolgens dus niks meer. Mijn dochter heeft een halve muffin opgegeten, maar toen hoefde ze ook niet meer. Echt lekker vond ze het niet. Daarentegen vonden mijn man en ik het ontzettend lekker.

Conclusie is dat het originele, lekker uitziende recepten zijn. Helaas vinden mijn kinderen, van de 3 uitgeprobeerde recepten er maar 1 lekker. En laat dat nou net het ijs zijn, wat ze wel lekker vinden. Toeval of niet? Maar er staan nog 22 recepten in het boek, die we nog niet geprobeerd hebben. Dus er valt zeker nog het één en het ander uit te proberen. Ik hoop dat het merendeel van de recepten wel in de smaak vallen. Dat is nu dus nog even afwachten.

25 Dingen die kinderen niet lusten…en hoe je er 24 toch verleidelijk maakt is ondanks dat mijn kinderen er niet alles van lusten, toch een aanrader. De recepten zien er allemaal leuk en lekker uit en zijn origineel. Per kind zal het verschillen, of ze iets wel of niet lekker vinden. Dus dat is gewoon uitproberen. Maar één ding is zeker; met dit kookboek in huis, kun je op éénvoudige wijze leuke kinder-recepten maken.

25 Dingen die kinderen niet lusten…en hoe je er 24 toch verleidelijk maakt – Fiona Faulkner
Kookboek, paperback,128 pagina’s, Kosmos

Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Heerlijke hapjes uit de hele wereld

Toen we onlangs de verjaardag van de tweeling vierden, stond de tafel weer vol met …